Un ghid despre siguranța utilizării internetului de către elevi va fi distribuit în școli

Un ghid despre siguranța utilizării internetului de către elevi va fi distribuit în școli

Un ghid practic pentru profesori și părinți despre folosirea în siguranță a internetului de către copii a fost lansat marți la un eveniment organizat la București de organizația Salvați Copiii pentru a marca Ziua Siguranței pe Internet, volumul urmând să fie distribuit în școli.

Ghidul școlar a fost dezvoltat de către consorțiul Sigur.Info și avizat de Ministerul Educației Naționale pentru utilizarea sa la orele de clasă de către cadrele didactice.

Volumul conține atât informații teoretice, cât și aplicații practice pentru a promova utilizarea în siguranță a internetului de către elevi. Scopul ghidului este acela de a furniza resurse ușor de înțeles cadrelor didactice și adulților care doresc să lucreze cu copiii și tinerii pe tematica utilizării sigure și eficiente a internetului. Varianta online a ghidului poate fi regăsită pe site-ul www.sigur.info.

„Ne bucură faptul că ghidul școlar a primit avizul Ministerului Educației Naționale. Pe parcursul proiectului Sigur.info am lucrat împreună cu partenerii pentru a putea găsi varianta cea mai potrivită a conținutului. În același timp, au fost consultați elevii, pentru a sesiza relevanța conceptelor pentru ei, dar și profesorii, pentru a testa aplicabilitatea practică. Bineînțeles, dat fiind subiectul ghidului, acesta va necesita actualizare permanentă, însă ne bucurăm că am pus piatra de temelie. Sperăm să putem iniția, din toamnă, un program de formare a profesorilor pornind de la acest material", a declarat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.

Având în vedere cele mai recente rezultate ale cercetărilor europene, dar și cazurile primite la linia de consiliere Internet Helpline, ghidul școlar a fost considerat o necesitate de către consorțiul Sigur.Info și partenerii acestuia.

Cercetarea Net Children Go Mobile1, lansată în 2014, a dezvăluit că 9% dintre copiii români folosesc smartphone-uri în clasă, 20% colaborează cu alți elevi pe internet, iar 27% folosesc internetul pentru căutări de materiale.

Conform raportului Internet Helpline, dintre cele peste 2.400 de cazuri primite de consilieri, peste un sfert aveau în vedere probleme privind confidențialitatea și datele personale pe internet, în timp ce peste 250 aveau legătură cu cyberbullying (hărțuire online). Ghidul este cu atât mai necesar cu cât vârsta copiilor care folosesc internetul, pe calculator sau pe dispozitive mobile, scade de la an la an.

La eveniment a fost prezent și Silviu Crișan, de la Serviciul de Combaterea Criminalității Informatice din cadrul Inspectoratului General al Poliției. Acesta a spus că în 2011 au fost depistate 38 de cazuri de pornografie infantilă pe internet, în 2012 — 74 de cazuri iar în 2014 — 69 de cazuri. El a încurajat folosirea portalului Sigur.Info inclusiv pentru raportarea acțiunilor ilegale pe internet.

De asemenea, au fost prezentate și concluziile atelierelor de lucru desfășurate în paralel cu elevi și profesori pe tema "Împreună facem Internetul mai bun". Au fost anunțați și premianții concursului național "Împreună facem Internetul mai bun". Potrivit Gabrielei Alexandrescu, anul acesta, la concurs a fost un număr record de înscrieri — 1.500 de participanți din 37 de județe.

Ziua Siguranței pe Internet este un eveniment global care se desfășoară anual în luna februarie, sub egida rețelei europene INSAFE — European Safer Internet Network în cadrul programului Sigur.info coordonat de Organizația Salvați Copiii și sprijinit de Comisia Europeană. Scopul este promovarea utilizării eficiente, responsabile și în siguranță a tehnologiilor online de comunicare și informare, mai ales de către copii și adolescenți, precum și conștientizarea și educarea acestora pentru respectarea unor reguli importante de protecție în timpul navigării pe internet.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

LPS BOTOȘANI - Campioni naționali de juniori U20 la Campionatul Național de Semimaraton

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.