Săptămâna Prevenirii Traficului de Persoane în liceele botoșănene - FOTO

Săptămâna Prevenirii Traficului de Persoane în liceele botoșănene - FOTO

Tragedii ce depăşesc puterea de exprimare a cuvintelor, monştri cu chipuri de prieteni, întâmplări banale ce se transformă în coşmaruri din care nu te poţi trezi doar deschizând ochii – aceasta este realitatea cruntă a traficului de persoane, un fenomen ce se manifestă mai aproape decât ne imaginăm.

Săptămâna dedicată combaterii acestui flagel s-a derulat în perioada 16 – 22 octombrie şi a fost marcată în două dintre liceele botoşănene. Mihai M., un psiholog ce face parte din structurile Ministerului de Interne şi gestionează diversa cazuistică a traficului de persoane a venit la Botoşani pentru a le povesti tinerilor formele tragice pe care le poate lua necunoaşterea, încrederea nefondată şi depărtarea de cei dragi, singurii care ar putea sesiza, interveni şi salva la timp.

Partenerii în discuţie au fost elevii Liceului Tehnologic „Elie Radu” şi cei ai Liceului de Arte „Ştefan Luchian”, tineri care au putut afla că, an de an, cazurile instrumentate de poliţişti au ca victime fete, copii şi băieţi care au chiar vârstele lor. Întâmplările povestite, dintre care „niciuna nu a fost cu final fericit”, aşa cum remarca, nu fără un nod în gât, un tânăr de la „Elie Radu”, au arătat cum amicul, iubitul, şoferul de maxi-taxi, prietena sau chiar prietenul din copilărie poate ascunde interese diabolice în spatele unor vorbe îmbrăcate frumos. Au fost relatate, de către un specialist direct implicat în gestionarea acestor cazuri, destinele chinuite ale unor fete care îndrăgostite, aflate în cautarea unui loc de muncă, sau doar prea credule, au intrat în mizeria traficului de persoane, plătind cu sănătatea şi cu şansele de a mai fi fericite vreodată.

Avertismentele venite din partea reprezentantului Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane s-au referit la informaţiile personale postate pe reţelele de socializare, fotografiile „ceva mai dezbrăcate” stocate în aparatură ce poate fi cu uşurinţă accesată din exterior, dar şi la păstrarea unor relaţii apropiate cu membrii familiei sau cu adulţii ce pot interveni. „Nu arătaţi tuturor când şi dacă vă certaţi cu părinţii. Exact aceste momente vor fi speculate de cei care au ani mulţi de când numai asta fac şi au ajuns să se priceapă foarte bine. Se folosesc de dorinţa tinerilor de a câştiga bani şi bunuri luxoase repede şi uşor, de a demonstra că sunt maturi, independenţi şi stăpâni pe propriile destine.”, a fost îndemnul specialistului ce a solicitat atât la „Elie Radu” cât şi la „Ştefan Luchian” vigilenţă şi semnalarea tuturor deraierilor observate în jur.

Tinerii artişti din Botoşani au ţinut să se implice în marcarea Săptămânii Prevenirii Traficului de Persoane, exprimându-şi mesajele prin intermediul unor lucrări expuse pe unul din holurile liceului.

Stirea anterioara

„Toamna prin suflet de copil” la Grădiniţa „Voinicelul” din Botoşani - expoziţii de tablouri în spaţii publice

Stirea Urmatoare

Coafezele, somate să își plătească impozitele! ANAF vrea să reducă evaziunea fiscală și pornește verificarea

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.