Rezultate Bacalaureat 2011: Harta promovabilității pe județe

Rezultate Bacalaureat 2011: Harta promovabilității pe județe

Rezultatele Bacalaureat 2011 arată că s-a înregistrat cea mai scăzuta rată de promovabilitate înregistrată vreodată în istoria educatiei în România. Potrivit datelor furnizate de Inspectoratele Şcolare Judeţene duminică, extremele examenului de Bacalaureat din acest an, înainte de contestaţii, sunt Giurgiu şi Suceava.

 

Rezultatele  Bacalaureat 2011 au adus în prim plan o situaţie dramatică a şcolii româneşti - supravieţuirea prin fraudă. Profesorii umiliţi din cauza salariilor închideau ochii la furtişagurile de la examene, elevii prefereau fiţuicile de pe internet decât să înveţe, iar acum a venit vremea scadenţei. Ani de zile, promovabilitate la bacalaureat de peste 80% în multe judeţe, bătând chiar 90% în altele, era considerată motiv de fală pentru dascăli. Din când în când, câte un ministru promitea că va analiza şcolile în care nu a promovat niciun elev şi pe cele cu rezultate foarte bune. Analizele fie rămâneau la nivel declarativ, fie erau făcute de ochii lumii, pentru că fruntaşii rămâneau fruntaşi, iar codaşii la fel.

 

Rezultatele la testele internaţionale de scris şi de citit, unde România ocupa un loc foarte slab, puteau fi pentru autorităţi un prim semnal de alarmă asupra faptului că ceva este în neregulă în sistem.

Iată că, în 2011, înainte de contestaţii apare o situaţie unică în istoria postdecembristă a României: mai puţin de jumătate din numărul celor care au participat la examen au promovat, mai precis doar 44,47%, iar 661 de candidaţi au fost eliminaţi pentru că au fost prinşi copiind. Autorităţile nu se pot mândri cu acest rezultat, în schimb au făcut un pas mare pentru oprirea fraudei. Adică, pentru prima dată, profesorii şi-au făcut datoria, au fost foarte exigenţi, iar elevii nu au mai putut copia, spun cei mai mulţi inspectori şcolari. Chiar dacă pare ireal, chiar dacă ne este ruşine, aceasta este situaţia.

 

De fapt, de ce s-a ajuns la aceste rezultate foarte slabe?

În primul rând pentru că modelele promovate timp de 20 de ani sunt, de cele mai multe ori, personaje care au reuşit în viaţă uşor, dând şpagă, înşelând, mergând cu ceva furtişaguri. În acest sistem s-a dezvoltat şi marea industrie a diplomelor de studii. Iar astăzi avem cele mai slabe rezultate la bacalaureat, doar 44,47% promovaţi, înainte de contestaţii, sunt de părere mulţi profesori.

 

Giurgiu - judeţul cu cele mai slabe rezultate la Bacalaureat în 2011

Cea mai scăzută rată de promovabilitate s-a înregistrat în judeţul Giurgiu. Aici, doar 20% dintre elevi au promovat examenul de Bacalaureat anul acesta. Nici la Caraș nu au fost rezultate bune. Mai puţin de 25% dintre cei care au susţinut examenul maturităţii, au obţinut note de trecere. Urmează judeţele Mehedinţi, Galaţi, Timiş, Arad, Hunedoara, Dolj, Alba, Dâmboviţa şi Vrancea, unde promovabilitatea nu a depăşit 40%.

 

În 25 de judeţe, rezultatele elevilor au arătat un procentaj de absolvire a BAC-ului cuprins între 40 şi 60 de procente. Doar în două judeţe ale ţării adolescenţii au pus puţin burta pe carte în acest an. În Harghita și Suceava s-au întregistrat rezultate mai bune. 64,03 respectiv 65,03% a fost rata de promovabilitate aici.

 

Promovabilitatea în judeţul Iaşi este de 41,9% înainte de contestaţii, iar la două grupuri şcolare, din localităţile Holboca şi Vlădeni, niciunul dintre candidaţi nu a trecut probele evaluării.

Şeful ISJ Iaşi spune că în judeţul Iaşi examenul de bacalaureat a fost corect, supravegherea în săli a fost serioasă, iar evaluarea a fost obiectivă. "Nu

există teze asemănătoare", susţine şeful ISJ Iaşi.

 

În schimb, la Botoşani rezultatul la bacalaureat este mult sub aşteptări - 56%. Cu mult sub ce a fost în anii anteriori, în condiţiile în care în 2009 au promovat acest examen 98% dintre candidaţi, iar în 2010, 82%.

"Este cu mult sub aşteptările noastre, însă este rezultatul unei evaluări corecte. Trebuie să le mulţumesc celor care s-au implicat în evaluarea corectă a elevilor, pentru că învăţământul are acum nevoie de corectitudine. Cât despre cei care au venit să-şi încerce norocul la bacalaureat, le doresc pregătire uşoară şi cât mai mult noroc la sesiunea din toamnă", a spus inspectorul şcolar general al judeţului Botoşani, Ada Macovei.

 

Dacă este să facem o comparaţie cu rezultatele finale din alţi ani, 2011 este cel mai slab din istorie. În 2010, promovabilitatea la prima sesiune a Bacalaureatului a fost de 67,4%, cea mai slabă din ultimul deceniu. Din anul 2001, rata de promovabilitate la examenul de bacalaureat nu a coborât la nivel national sub pragul de 75%. Cele mai bune rezultate au înregistrat elevii care au absolvit liceul în anul 2002. Atunci promovabilitatea a fost de 86,71%, iată, aproape dublă faţă de anul acesta.

 

Potrivit calendarului examenelor, publicat de Ministerul Educaţiei, contestaţiile se depun doar luni, iar soluţionarea acestora se va realiza în perioada 5 - 7 iulie. Afişarea rezultatelor finale are ca termen limită data de 8 iulie.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Noi schimbări în cazul Cardului de Sănătate! Ce trebuie să știe românii

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.