Ministerul Educaţiei vrea să oprească darurile pentru profesori

Ministerul Educaţiei vrea să oprească darurile pentru profesori

Profesorii nu vor mai putea face meditaţii cu elevii din şcoala în care îşi desfăşoară activitatea, potrivit unui proiect de Cod Etic ce va fi lansat în dezbatere publică de Ministerul Educaţiei. Multe prevederi ale acestui document sunt binevenite, dar greu de pus în practică.

Noul Cod Etic din sistemul preuniversitar nu a fost încă pus în dezbatere publică, dar prevederi importante din el au fost prezentate ieri de Mediafax. De altfel, reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei ne-au confirmat că documentul nu se află pe site-ul instituţiei. Dat fiind că ministerul nu a negat veridicitatea celor apărute, putem spune care sunt principalele prevederi.

Astfel, documentul interzice colectarea de fonduri de la elevi sau de la părinţii acestora pentru cadouri sau pentru protocolul destinat cadrelor didactice implicate în organizarea şi desfăşurarea examenelor şi evaluărilor naţionale, olimpiadelor şi altor concursuri şcolare. O măsură corectă, având în vedere scandalurile în care au fost implicaţi profesori care au pretins şi primit cadouri. Cel mai recent a vizat-o pe învăţătoarea Dana Blându, de la Şcoala nr. 10 din Capitală, care le cerea părinţilor bani pentru cadouri de Crăciun.

Cum prinzi un meditator

Totodată, proiectul Codului de Etică prevede că profesorii nu pot face meditaţii cu elevii din unităţile de învăţământ unde îşi desfăşoară activitatea, în schimbul unor “avantaje materiale sau financiare”.

Deocamdată nu se ştie cum se poate monitoriza activitatea unui cadru didactic în afara şcolii, astfel încât meditaţiile să fie suprimate în totalitate. Pe de altă parte, cum poţi interzice unui părinte, nemulţumit de activitatea la clasă a profesorului, să nu-i angajeze copilului un meditator? Acelaşi Cod prevede că profesorii sunt obligaţi să supravegheze permanent elevii, atât pe parcursul activităţilor desfăşurate în şcoală, cât şi la cele organizate de unitatea de învăţământ în afara acesteia, să nu bată copiii şi să nu-i umilească.

Cadrele didactice nu pot implica elevii în activităţi de partizanat politic şi de prozelitism religios în cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar sau în afara acestora. Una dintre normele de conduită se referă la ocrotirea sănătăţii fizice, psihice şi morale a elevilor, care implică supraveghere permanentă, pe tot parcursul activităţilor desfăşurate în şcoală, dar şi în cadrul acţiunilor organizate de unitatea de învăţământ în afara acesteia, pentru a fi asigurată pe deplin securitatea copiilor. De asemenea, profesorilor le sunt interzise agresiunile fizice şi tratamentele umilitoare, sub orice formă.

Cine penalizează elevii?

O observaţie foarte bună a fost făcută de către liderul Sindicatului Liber al Învăţământului Preuniversitar Clujean (SLIPC). Lucia Cojocaru spune că noul Cod Etic ar trebui să prevadă şi măsuri pentru protecţia cadrelor didactice, mai ales că se înregistrează situaţii în care acestea sunt agresate. Ea a menţionat că federaţia pe care o reprezintă va formula mai multe completări la Codul Etic cu prevederi legate de protecţia cadrelor didactice. Elaborarea unui astfel de Cod a început în urmă cu câţiva ani, însă s-a oprit la stadiul de proiect, pentru că prioritate a avut Strategia anticorupţie în educaţie, aprobată printr-un ordin al Ministerului Educaţiei în 2013.

Fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, ne-a precizat că acest Cod a fost propus din 2012. “Nu înţeleg de ce i-a luat PSD-ului atât timp pentru a-l reactiva. El conţine norme care au fost propuse de multă vreme”.

În concluzie, Codul Etic este unul corect în esenţă, dar nu se poate aplica decât atunci când învăţământul preuniversitar va fi unul competitiv.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

LPS BOTOȘANI - Campioni naționali de juniori U20 la Campionatul Național de Semimaraton

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.