Trimite stirea ta !
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Dezbatere cu liceeni la liceul „Demostene Botez” din Trușești - FOTO

Dezbatere cu liceeni la liceul „Demostene Botez” din Trușești - FOTO

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : Invatamant

Așa cum am informat, la liceul ”Demostene Botez” din Trușești, a avut loc miercuri o activitate tip dezbatere cu un grup de tineri liceeni coordonați de doamna profesoară Anca Melinte. Evenimentul a fost organizat la sugestia și cu participarea Centrului Europe Direct Botoșani.Iată detalii:

Tinerii au purtat în prealabil discuții în familie și în rândul adulților pe care îi cunosc despre viitorul localității lor, posibilitatea găsirii unui loc de muncă, în contextul alegerilor europarlamentare.

In urma discuțiilor au fost completate peste 60 de chestionare atât de către tineri cât și de către părinți sau membri ai familiilor. Tinerii au prezentat rezultatul chestionarelor iar publicul spectator a fost constituit din peste 25 de cadre didactice, în frunte cu doamna directoare, Fecioru-Cantemir Daniela, părinți și reprezentanți ai autorităților locale. Elevii au fost invitați să își argumenteze opțiunile iar cele mai bune răspunsuri au fost premiate cu materiale promoționale de la Comisia Europeană oferite de Centrul Europe direct Botoșani.

Discuțiile au fost deosebit de animate presărate cu unele momente emoționante.

In ceea ce privește locurile de muncă:

20% dintre tinerii care au răspuns spun că ar dori să rămână în Botoșani iar motivul principal este ca astfel ar fi mai aproape de familie: ei ar dori să lucreze în agricultură sau comerț. Ceilalți au optat, în proporții egale, pentru locuri de muncă în România și în Europa.

„Părinții mei sunt acasă dar frații sunt plecați la muncă în străinătate. Sunt departe și dorul de casă este foarte mare” a spus o elevă. Iată și o altă opinie diametral opusă:

”Afară” este o altă lume în care câștigi mai bine, prețurile sunt mai mici față de puterea de cumpărare. ”Acasă” este greu de găsit de lucru. ”Afară” poți să îți faci o locuință și poți să îți aduci la un moment dat și familia”.

„Se poate trăi bine și în România - a replicat un părinte. Se poate câștiga un bănuț prin muncă cinstită”.

In ceea ce privește intenția de a participa sau nu la votul pentru alegerile europarlamentare din 26 mai 2019, în rândul celor 23 de adulți consultați de elevi a fost înregistrat un procent mare de nehotărâre - peste 90%:

„Nu votează pentru că se tem că nu se schimbă nimic. Pe de altă parte cred că nu sunt destul de bine informați” - a opinat o elevă. Alte opinii ale tinerilor:

„Adulții ar trebui să se informeze mai bine pentru că ei pot face o schimbare. Unii dintre noi încă nu pot vota. Puterea stă în adulți, ar trebui să se informeze mai bine iar noi trebuie să îi încurajăm”.

„Ei nu prea au avut de ales la un moment dat. Noi avem de ales Dacă noi nu alegem, lăsăm pe alții să aleagă în locul nostru și cineva ar putea profita de aceasta”.

„Votăm pentru viitorul nostru și perspectiva propriei noastre vieți”.

„Bravo lor! Gândirea lor e logică și corectă - a spus un domn profesor. Ei, tinerii, sunt mai greu de manipulat. Poate și noi am avut același entuziasm, aceleași idealuri și am fost dezamăgiți pe parcurs. Ei văd lucrurile oarecum în alb și negru Noi le vedem și în zona gri pentru că suntem trecuți prin viață și poate a trebuit să mai facem compromisuri. Este foarte bine cum gândesc ei. Problema cred că este și la noi”.

- Sunt în ton cu organizatoarea evenimentului, doamna profesoara Anca Melinte, care a spus că elevii au idei bune și pot să le exprime limpede și convingător. Am fost impresionat de profunzimea dezbaterilor, de tactul cu care au abordat cadrele didactice aceste probleme deloc ușoare. Am fost impresionat, de asemenea, de cunoașterea exactă a situației de către reprezentanții autorităților locale precum și de implicarea părinților - a declarat Radu Căjvăneanu coordonatorul Centrului ED Botoșani.


ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

Invatamant: Alte articole din Botosani