Rușii vor declanșa Al Treilea Război Mondial? Pregătiri militare intense ale Moscovei

Rușii vor declanșa Al Treilea Război Mondial? Pregătiri militare intense ale Moscovei

Ambitiile imperialiste ale lui Vladimir Putin au fost dezvaluite, joi, odata cu anuntul ca o masinarie de razboi secreta a Rusiei urmeaza sa construiasca trei noi baze militare in zona arctica - la doar 500 de kilometri distanta de tarmul Statelor Unite ale Americii.

De asemenea, Moscova a dezvaluit planurile pentru o noua baza militara pe insulele Kurile, dintre care unele se afla la mai putin de 30 de kilometri distanta de Japonia, scrie Tom Batchelor, pentru Daily Express.

Vladimir Putin isi flexeaza deja muschii in Siria, cu instituirea bazelor aeriene si navale si cu asa-zisa campanie de bombardamente impotriva Statului Islamic. Autorul articolului face referire si la invadarea si anexarea Peninsulei Crimeea, despre care spune ca releva expansionismul rusesc.

Cum ar putea incepe Al Treilea Razboi Mondial chiar maine

Intr-o largire semnificativa a razei de actiune a armatei ruse, Putin spera sa-i provoace pe oficialii americani si japonezi cu avanposturi din Oceanul Arctic si din cel Pacific. Iar aceste planuri inseamna ca Moscova va avea trupe, avioane de razboi si vehicule armate stationate in toate cele patru colturi ale continentului american.

De asemenea, demersurile Kremlinului vor fi vazute de Washington si Beijing drept o provocare directa pentru suprematia militara in regiune.

Disputa teritoriala cu Japonia

In Pacific, o noua baza ruseasca pe insulele Kurile este de asteptat sa inrautateasca relatiile si-asa saracacioase cu Tokio, care revendica partea sudica a insulelor, cunoscuta in Japonia drept Teritoriile de Nord.

Rusia a capturat insulele de la Japonia la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, iar disputa este intr-atat de aspra incat Moscova si Tokio inca nu au semnat un tratat oficial de pace dupa razboi.

Trifoiul Arctic: Rusia isi deschide o baza militara ultra-performanta in oceanul inghetat

In zona arctica, Rusia construieste sau planuieste sa construiasca o serie de noi baze militare pe insula Wrangel, insula Kotelny si la capul Schmidt, a confirmat ministrul rus al Apararii, Serghei Shoigu. Acesta a mai spus ca Rusia planuieste "sa incheie complet crearea si inarmarea intregii grupari arctice", pana in anul 2018.

„Nu ascundem asta de nimeni, am terminat practic crearea bazei din arhipelagul Novosibirsk, pe insula Kotelny. Aceasta este o baza cu adevarat mare, cum n-au fost nici in timpurile sovietice, si are echipament modern", a mai precizat Shoigu.

Putin, popularitate record

Putin a promis sa nu militarizeze zona arctica, insa oficialii rusi au clarificat faptul ca Rusia va lua masurile pentru a se asigura ca ramane bine aparata in regiune. Moscova spera ca instaurarea unei baze militare atat de aproape de tarmurile Americii ar conferi Rusiei avantajul in orice conflict cu Statele Unite.

Insula Wrangel, o alta baza militara propusa, se afla pe lista obiectivelor din Patrimoniul Mondial UNESCO si adaposteste o rezervatie naturala.

Esueaza razboiul lui Putin impotriva terorismului?

Rusia a efectuat numeroase exercitii militare in zona arctica, in 2015, iar Moscova planuieste construirea unei retele de facilitati navale in regiune, pentru submarine si nave de razboi, ca parte a strategiei militare a tarii, pana in 2020.

Rusia opereaza deja baze militare in Europa de Est si in centrul Asiei, inclusiv in Georgia, Belarus, Kazahstan si Vietnam. Moscova foloseste de asemenea o baza navala din Siria si una aeriana din Latakia, unde se afla 600 de militari.

Vestile despre extinderea bazelor militare ruse vin in contextul in care Vladimir Putin este mai popular decat oricand, ajungand pana la o cota de 90 la suta, alimentata si de campania de bombardare a Statului Islamic si a rebelilor antiguvernamentali din Siria.

Rusia a efectuat peste 700 de atacuri in Siria, din 30 septembrie, inainte de care sondajele aratau ca rusii sunt ingrijorati cu privire la riscurile implicarii Kremlinului in Orientul Mijlociu.

Atacurile i-au linistit insa pe cetatenii Rusiei, un sondaj desfasurat la inceputul lunii octombrie aratand ca aproape trei sferturi dintre cei intervievati au o parere in general buna despre campania aeriana rusa. Sursa: ziare.com

Stirea anterioara

Atenție șoferi: DJDP Botoşani informează populaţia că se efectuează lucrări pe unele drumuri județene

Stirea Urmatoare

300 de locuri sunt puse la dispoziția tinerilor de Școala de Subofițeri Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” din Boldești

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.