Putin jubilează, Ucraina e îngenuncheată. „Vor fi consecinţe dramatice”

Putin jubilează, Ucraina e îngenuncheată. „Vor fi consecinţe dramatice”

Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk şi-a anunţat demisia, ieri, denunţând dizolvarea coaliţiei guvernamentale în Parlament, în plină criză economică şi în mijlocul conflictului armat cu separatişti proruşi. Demisia lui Iaţeniuk, susţinut de occidentali, ilustrează o sciziune în cadrul echipei prooccidentale de conducere şi riscă să arunce ţara într-o gravă criză politică, pe lângă dificultăţile economice şi sângerosul conflict dintre forţele guvernamentale şi separatişti proruşi, afirmă ANTENA3.  Dizolvarea coaliţiei „va avea consecinţe dramatice pentru ţară“, a avertizat fostul premier.

Lupte intense au continuat joi în estul Ucrainei, iar separatiştii au revendicat doborârea în ajun a celor două avioane de luptă SU-25. Premierul ucrainean, Iaţeniuk, a declarat că avioanele militare au fost lovite de rachete lansate de pe teritoriul rus, una dintre ele provenită de la un avion, o rachetă aer-aer, anunţă ROMÂNIA LIBERĂ.

Statele Unite acuză militarii ruşi că au lansat obuze de artilerie din Rusia către poziţii militare ale armatei ucrainene. Purtătorul de cuvânt al departamentului de stat american adaugă şi că armamentul continuă încă să treacă graniţa spre Ucraina, chiar şi după doborârea avionului malaezian. Totodată, susţine CURENTUL, Moscova a avut de mai multe ori intenţia în trecut să trimită lansatoare de rachete separatiştilor care luptă în estul Ucrainei. Ultimele confruntări dintre armata Kievului şi separatişti s-au concentrat în zona de graniţă cu Rusia.

Aleksandr Borodai, „premierul“ republicii autoproclamate Doneţk, recunoaşte că este în contact regulat cu membrii serviciilor ruse de securitate şi că forţele sale primesc sprijin de la „poporul rus“.Într-un interviu citat de COTIDIANUL, Borodai spune că a venit în regiunea Doneţk în calitate de voluntar, el fiind „un locuitor al oraşului Moscova“. „Sunt cetăţean al Rusiei, locuiesc în Moscova. Am venit aici ca voluntar. Pur şi simplu aşa s-a întâmplat ca, în loc să stau în tranşee cu o puşcă sau o mitralieră în mână, să fiu acum pe scaunul de prim-ministru. Asta-i soarta“, a declarat el.

Din „cabinetul Borodai” mai face parte cel puţin un rus din Moscova. Este vorba de colonelul Strelkov, care este ministrul apărării al aşa-zisei Republici Populare Doneţk. „E un fost ... agent de servicii de securitate. Îl cunosc bine. A fost prietenul meu bun chiar şi atunci când era membru activ al serviciilor de securitate. Ne ştim de cel puţin 20 de ani”, spune Borodai, care neagă că el însuşi ar fi membru al serviciilor secrete ruse.

ZIUA VECHE aminteşte că rebelii proruşi din estul Ucrainei au fost acuzaţi de doborârea cursei MH17 a companiei Malaysia Airlines, la 17 iulie, care a provocat moartea celor 298 de persoane aflate la bord. Rebelii au fost acuzaţi şi de blocarea accesului observatorilor Organizaţiei de Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) la locul catastrofei, precum şi că nu au protejat şi depozitat în mod adecvat cadavrele victimelor.

Unul alt lider separatist prorus din estul Ucrainei a admis miercuri, pentru prima dată, o potenţială responsabilitate a trupelor pe care le conduce în tirul de rachetă sol-aer care a atins avionul ce efectua zborul MH17. Comandantul „Batalionului Vostok“ Aleksandr Hodakovski a recunoscut pe 23 iulie, într-un interviu pentru agenţia de presă Reuters, că rebelii deţin rachete aeriene de tip Buk de fabricaţie rusească, asemănătoare celei care se presupune că a doborât avionul malaysian în zbor, anunţă GÂNDUL.

Hodakovski admite că a auzit vorbindu-se depre o baterie de rachete trimisă în această zonă din Lugansk, alt fief separatist. „Ştiam că a fost adus un (sistem de tip) Buk de la Lugansk. Mi s-a spus atunci că acest Buk a fost trimis «republicii populare Lugansk». Eram la curent cu prezenţa acestei baterii Buk. Mi s-a vorbit despre ea. Cred că după aceea a fost trimisă acolo de unde a fost adusă (. ..), pentru a şterge urmele prezenţei ei", declara el.

Compania aeriană Malaysia Airlines, afectată în ultimele luni de două tragedii legate de aeronavele sale, MH370 şi MH17, are, surprinzător, după cum remarcă MEDIAFAX, o legătură cu Guvernul Rusiei şi cu preşedintele Vladimir Putin. Potrivit sursei citate, agenţia de PR a Kremlinului - Ketchum - este aceeaşi pe care compania Malaysia Airlines a angajat-o pentru a-i oferi consiliere după dispariţia zborului MH370, în luna martie a acestui an.

Rudele celor 298 de persoane care au murit joia trecută, după ce avionul civil a fost doborât deasupra estului Ucrainei, spun că au fost informate că separatiştii proruşi au folosit cardurile bancare ale acestora pentru a extrage bani în Ucraina. În plus, afirmă ADEVĂRUL, tot mai multe familii povestesc cum, imediat după ce au aflat de tragedia aviatică, au încercat să-şi sune rudele şi la telefoanele lor au răspuns „persoane cu accent est-european”. Sursa: ziarero.antena3.ro

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Fraude la cumpărăturile online. Cum trebuie să ne protejăm datele

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.