Descoperire rară: Un obiect ceresc care va dezvălui evoluţia Universului

Descoperire rară: Un obiect ceresc care va dezvălui evoluţia Universului

Universul are circa 13.7 miliarde de ani. Un obiect ceresc aflat la o distanţă uriaşă de Pământ va oferi informaţii despre cum era Universul nostru la doar 770 de milioane de ani după Big Bang.

Obiectul ceresc descoperit de o echipă de astronomi este un quasar aflat la 12,9 miliarde de ani lumină de Terra, cel mai îndepărtat quasar observat vreodată.

Quasarii sunt părţile centrale ale unor galaxii (nuclee galactice extrem de active) foarte strălucitoare şi extrem de îndepărtate, care au luat naştere în copilăria Universului, şi care, se estimează, sunt alimentate de găuri negre supermasive, situate în centru, informează evz.ro.

Descoperirea acestui quasar îndepărtat ne va ajuta să înţelegem mai bine originea şi evoluţia Universului.

Quasarul record, numit ULAS J1120+0641, a fos observat în infraroşu, cu ajutorul telescopului UK Infra-Red Telescope (UKIRT), situat în Hawaii. Descoperirea aparţine unei echipe internaţionale de astronomi, condusă de Stephen Warren de la Imperial College din Londra.

Distanţa de 12,9 miliarde de ani lumină de Terra a fost  confirmată de observatiile făcute ulterior cu instrumentul FORS2 al Very Large Telescope (VLT) de la European Southern Observatory şi de către instrumente ale telescopului Gemini North.

Are în centru o gaură neagră uriaşă. Masa acesteia: "2 miliarde X masa Soarelui"

ULAS J1120+0641 este cu circa 100 milioane de ani mai “tânăr” decât quasarul care deţinea recordul până la această descoperire. Judecând după cantitatea enormă de radiaţie emisă de acest quasar, cercetătorii cred că acest quasar ar avea în centru o gaură neagră supermasivă. Se pare că masa acestei găuri de negre este de 2 miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui.

Quasarul s-a format la circa 770 de milioane de ani după Big Bang, în perioada critică a Universului, în care stelele au început să se formeze. Studiul lui va permite obţinerea de informaţii extrem de interesante şi utile despre Universul nostru pe când era foarte tânăr şi despre evoluţia acestuia.

Făcând o comparaţie între vârsta actuală a Universului şi a unui bătrân de 80 de ani, quasarul record observat s-ar fi format pe când persoana avea patru ani şi jumătate.

Printre quasari

Până în prezent, au fost descoperiţi peste 120.000 de quasari, obiecte ale căror caracteristici au fost atent studiate. Aceste obiecte cereşti sunt foarte depărtate de Terra. Astfel, cel mai apropiat quasar de planeta noastră se află la distanţa uriaşă de 780 de milioane de ani lumină de Pământ.

Numele de quasar vine de la quasi-stellar radio source (sursă radio cvasi-stelară), deoarece quasarii au fost identificaţi iniţial drept "surse cvasi-punctiforme de radiaţie electromagnetică (incluzând unde radio şi lumină vizibilă), asemănătoare prin aceasta stelelor, mai curând decât galaxiilor, care sunt surse extinse", potrivit articolului Wikipedia dedicat acestor obiecte.

Acum, quasarii sunt definiţi drept regiuni galactice compacte, cu o rază de minimum zece ori mai mare decât a găurii negre supermasive din galaxie.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Șoferii au interzis! Amenzi pentru cei care merg să facă poze în lanul de rapiță

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.