21 iunie - Ziua Mondiala a Umanismului

21 iunie - Ziua Mondiala a Umanismului

Vineri, 21 iunie, umaniști din lumea întreagă sărbătoresc Ziua Mondială a Umanismului. Cu această ocazie, Asociația Secular-Umanistă din România atrage atenția asupra principiilor umaniste și a importanței apărării acestora în societatea românească.

”În fiecare an, Ziua Mondială a Umanismului marchează un set de valori insuficient recunoscute în România. Procesul de revizuire a Constituției a scos la iveală influența Bisericii Ortodoxe Române care încearcă impunerea unor amendamente care limitează unele drepturi și libertăți individuale. Constatăm cu amărăciune că discriminarea mai multor categorii de minorități este pe cale să devină o normă în numele unei tradiții care rămâne din păcate în urma progresului moral pe care-l înregistrează restul omenirii.” a declarat Atila Nyerges, președintele Asociației Secular-Umanistă din România.

Umaniștii consideră că valorile morale sunt fondate doar pe natura umană și pe experiență, iar obiectivele moralității ar trebui să fie bunăstarea umană, fericirea şi împlinirea personală. Deciziile umaniștilor se bazează pe dovezile disponibile şi pe evaluarea rezultatelor acţiunilor noastre, nu pe dogme sau texte sacre.

·  Umanismul este o viziune naturalistă, care include ateismul şi agnosticismul ca răspuns la teism, dar mai presus de toate este o filosofie activă şi etică.

·  Umaniștii cred în drepturi şi libertăţi individuale, dar consideră că responsabilitatea individuală, cooperarea socială şi respectul reciproc sunt la fel de importante.

·  Umaniștii cred că oamenii pot şi vor continua să găsească soluţii la problemele lumii, aşa încât calitatea vieţii să poată fi îmbunătăţită pentru toată lumea.

·  Umaniștii sunt persoane pozitive, care își câștigă inspirația din viaţa, arta și cultura noastră, şi din bogăția lumii naturale.

·  Umaniștii cred că avem o singură viață și este responsabilitatea noastră să o trăim într-o manieră înfloritoare.

Ziua Mondială a Umanismului a fost inițiată de Asociația Umanistă din America, fiind sărbătorită în preajma solstițiului de vară, încă de la mijlocul anilor ’80. Sprijinind această cauză, tot mai multe asociații umaniste și secular-umaniste din lumea întreagă s-au alăturat acțiunii de a răspândi valorile pozitive ale umanismului și de a le folosi pentru realizarea unor schimbări însemnate în viața oamenilor. În ultimii ani, Ziua Mondială a Umanismului a fost sărbătorită exclusiv pe data de 21 iunie.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Telefonul înregistrează tot ce vorbim, fără să știm. Metoda simplă prin care poți dezactiva microfonul mobilului

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.