ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
La ce folosește, da fapt, moțul de la căciulă. Știai asta?

La ce folosește, da fapt, moțul de la căciulă. Știai asta?

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : Informatii-Utile

Sigur și tu ai pe acasă o căciulă cu moț, însă știi la ce folosește? Nu, moțurile nu sunt inutile. Ba dimpotrivă, povestea lor este una interesantă.

Acum mai bine de un mileniu, în Japoinia, început de secol al XI-lea, la modă era cocul de samurai. Ei bine, această coafură reprezenta un semn clar că samuraii se diferențial din punct de vedere al clasei sociale de ceilalți oameni, de rând.

Astfel statutul social al samurailor a inspirat mai apoi un sultan, pe Mahomed al II-lea, care a decis ca ienicerii Imperiului Otoman să poarte fesuri roșii, având, desgur, moț, renunțând astfel la celebrele turbane.

În multe țări din America de Sud, oamenii purtau astfel de moațe colorate în cap pentru a-și arăta rangul social sau statul.

La scurt timp, moțurile au depășit granițele și au devenit o modă și în Occident. La inceputul anilor 90', designerii au adopta moda actualului fes, obiect vestimentar care se regaseste atât în garderoba bărbatilor, cât și a femeilor.

Totuși, marinarii sunt cei care au găsit o utilitate majoră pentru acest moț. Aceștia purtau adesea fes pentru a simți mai bine dacă se află vreun obiect deasupra capului de care trebuie să se ferească sau pentru a atenua durerile produse de diferite lovituri, mai ales atunci când mările erau agitate.

Acum, rolul moțului de la căciulă sau fes este mai degrabă decorativ, dar cu siguranță istoria sa este una surprinzătoare. Sursă: clockofdestiny.com


ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

Informatii-Utile: Alte articole din Botosani