Trei volume dedicate Centenarului, realizate de Biblioteca Județeană Iași, vor fi lansate la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani

Trei volume dedicate Centenarului, realizate de Biblioteca Județeană Iași, vor fi lansate la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași a finalizat cele trei proiecte editoriale propuse și aprobate pentru finanțare de Ministerul Culturii și Identității Naționale, prin Programul Centenar.

Cele două volume, respectiv „100 de cărți de acum 100 de ani, la Iași”, „100 de ani de grafie românească” și „Unirea din 1918 în presa din regiunea Moldovei” vor fi lansate joi, 13 decembrie 2018, ora 12.00, la Secția de Limbi străine a Bibliotecii Județeane „Mihai Eminescu” Botoșani, în cadrul unul eveniment organizat de biblioteca parteneră.

Evenimentul va fi moderat de Cornelia Viziteu și Dan Doboș, directorii celor două biblioteci.

Volumul „100 de cărți de acum o sută de ani, la Iași” este rezultatul unei cercetări care pornește de la peste o mie de titluri, aflate în depozitele bibliotecii județene Iași, în cele de la BCU Iași, de la BCU Cluj și de la Biblioteca Academiei. Selecția finală se oprește la 100 de titluri editate la Iași între 1900-1918, din toate genurile și speciile, dintre care unele sunt direct legate de ceea ce se va întâmpla în anul 1918. Albumul vizează următoarele aspecte: o descriere extinsă a cărții respective (importanța ei, condiții de editare/ tipărire, date despre autor, referințe minimale), o introducere de imagini scanate (pagini de titlu, dedicații, pagină de prefață, vignete, hedere, erate, anexă, planșe, fotografii etc.) alte elemente care ajută la cunoașterea istoriei cărților de la Iași din primele două decenii ale secolului XX. În cele aproximativ 400 de pagini, cititorul va avea ocazia să cunoască un fel de carte de vizită sui-generis a unui Iași de acum 100 de ani, care încearcă să bucure atât ochiul, prin sugestii grafice, cât și intelectul, prin oferirea unor informații de gen, mai mult sau mai puțin cunoscute. Coordonatorul proiectului este cercetătorul Constantin Dram.

Volumul „100 de ani de grafie românească” sintetizează modul în care s-a modificat grafia limbii române în decursul ultimei sute de ani. Coordonatorul volumului este Constantin Acozmei.

Volumul „Unirea din 1918 în presa din regiunea Moldovei” este o antologie de texte de opinie din ziarele și revistele publicate în anul 1918.

Stirea anterioara

Magazin de echipamente de schi! Vă așteptăm în orice perioadă!

Stirea Urmatoare

Manu, Laur și Ionuț sunt eroii zilei! Cei trei polițiști care l-au găsit pe Aryan în pădure

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.