Fotografi botoșăneni în tabăra de artă fotografică de primavară la Buhalniţa – Neamţ - FOTO

Fotografi botoșăneni în tabăra de artă fotografică de primavară la Buhalniţa – Neamţ - FOTO

Tineri din trei judeţe ale ţării au participat, în perioada 27 aprilie-1 mai 2018, la Tabăra de artă fotografică "Buhalniţa, legenda de la poalele Ceahlăului", ediţia a III-a.

Aceasta a fost organizată de către Clubul Fotografilor Iaşi, în parteneriat cu membrii Clubului Foto FOCUS Botoşani, cu Primăria Hangu, judeţul Neamţ, cu Pensiunea „Lostriţa" - Buhalniţa-Hangu, judeţul Neamţ, şi cu Parohia Buhalniţa, Protopopiatul Ceahlău. Manifestarea, intitulată „Buhalniţa - legenda de la poalele Ceahlăului", a ajuns la ediţia a III-a şi a reunit fotografi din judeţele Iaşi, Botoşani şi Prahova.

În dimineaţa zilei de 28 aprilie, s-a organizat prima tură de fotografie în satul Buhalniţa, fiind surprinse culorile deosebite pe care le oferă primăvara. Fotografii au intrat în mai multe gospodării şi au interacţionat cu oamenii. Participanţii la tabără au descoperit locuri şi poveşti frumoase care i-au impresionat în mod deosebit.

Fotografia de portret „să spună ceva real despre o persoană”
În seara zilei de sâmbătă, a avut loc la Pensiunea Lostriţa deschiderea oficială a taberei. Constantin Ciofu, coordonatorul Clubului Fotografilor Iaşi şi organizatorul principal al taberei, şi-a exprimat bucuria pentru că tabăra de la Buhalniţa a ajuns la cea de-a treia ediţie, apreciind prezenţa la eveniment a artistului fotograf Andrei Baciu. De asemenea, a remarcat prezenţa celor patru fotografi de la Clubul Foto FOCUS Botoşani, precum şi ospitalitatea patronilor de la Pensiunea „Lostriţa”.

„Ne dorim prin acest proiect foto să descoperim şi să promovăm frumuseţea satului Buhalniţa, o localitate cu o istorie ce începe odată cu biserica monument-istoric, ridicată de către domnitorul Miron Barnovschi. Ne dorim ca prin intermediul fotografiilor din proiect să arătăm publicului că satul Buhalniţa este o legendă aşezată la poalele Ceahlăului”, a amintit Constantin Ciofu. În acelaşi timp, Lucian Vamanu, patronul Pensiunii „Lostriţa” a subliniat că îşi doreşte să facă „un turism bazat pe evenimente pentru promovarea întregii zone”.

A urmat vernisajul expoziţiei de fotografie „Chipuri de lumină”. Despre cele 24 de lucrări realizate de către participanţii la tabără a vorbit artistul fotograf Andrei Baciu. „Mi se pare foarte greu să realizezi un portret care să fie meritoriu şi care să spună ceva. Feţe de oameni vedem constant, acestea făcând parte din existenţa noastră. O fotografie de portret, ca să merite să fie făcută, trebuie să pună un plus valoare experienţei mele cotidiene. O fotografie de portret bună nu este aceea care arată înfăţişarea unei persoane, ci cum este aceasta. Miza ar fi ca acea fotografie să spună ceva definitoriu, ceva adânc, ceva real despre acea persoană”, a spus Andrei Baciu, care a făcut apoi o analiză a tuturor fotografiilor expuse. Cu acest prilej, a fost prezentat un pliant al expoziţiei, realizat de către Florin Aioanei, membru al Clubului Fotografilor Iaşi. Ziua de duminică a cuprins o tură foto la răsărit şi apoi la apus, precum şi participarea la Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Buhalniţa.

Spectacolul naturii la tura foto de la răsărit
Ziua de 30 aprilie a început pentru participanţii la tabără înainte de răsăritul soarelui, la o stână din apropierea satului. De aici, s-a mers pe munte împreună turma, surprinzând un răsărit de soare impresionant şi o negură ce a oferit tuturor un spectacol al naturii. Au fost fotografiate minunatele flori dar şi panorama spre sat, iar de la unul dintre izvoare drumeţii au băut apă rece şi curată. În seara aceleiaşi zile, a avut loc o tură la apus pe Vârful Izmana, urmat de lansarea e-book-ului „Viaţa şi întâmplările din jurul podului de la Blejoi” al artistului fotograf Andrei Baciu şi de prezentarea „Puterea obişnuinţei”, pregătită de către Nicu Apostu, membru al Clubului Fotografilor Iaşi. Următoarea ediţie a taberei va avea loc în luna iulie 2018, urmând ca în toamna acestui an proiectul să se încheie cu o expoziţie de fotografie şi cu lansarea unui album.

Stirea anterioara

LIDL ROMÂNIA continuă investițiile în proiecte de educație și mediu, printr-un nou program de granturi în valoare de 650.000 euro

Stirea Urmatoare

Jandarmii botoșăneni vor fi în mijlocul cetățenilor la manifestările de Sf. Gheorghe

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.