Veste proastă pentru salariaţii BCR: cine nu şi-a vândut acţiunile anul trecut a pierdut 30%

Veste proastă pentru salariaţii BCR: cine nu şi-a vândut acţiunile anul trecut a pierdut 30%

Grupul austriac Erste a lansat o nouă ofertă adresată salariaţilor şi acţionarilor minoritari ai BCR, cu excepţia SIF-urilor, pentru achiziţia acţiunilor pe care aceştia le deţin la BCR, la un preţ de 0,75 lei/acţiune, cu 31% mai mic decât în urmă cu un an şi cu 63% mai mic decât cel plătit de austrieci în noiembrie 2006.

Acţionarii persoane fizice ai BCR mai deţin circa 21,1 milioane de acţiuni (0,13% din capitalul băncii), care la preţul actual din ofertă sunt evaluate la 15,8 milioane de lei (3,62 mil. euro).

Preţul de 0,75 lei/acţiune este cel mai mic pe care Erste îl oferă minoritarilor BCR de la privatizare. În februarie 2012, austriecii le-au oferit un preţ de 1,09 lei/acţiune minoritarilor de la BCR într-o ofertă care viza un pachet de 0,36% din acţiuni. Ei au reuşit atunci să ia circa 0,22% din acţiuni după ce au prelungit oferta de două ori, până la finalul lunii mai. În septembrie, Erste le-a mai făcut o ofertă salaria­ţilor la un preţ de 0,92 lei/acţiune, dar nu au reuşit să strângă decât un pachet nesemnificativ de 0,01% din acţiuni.

Scăderea preţului face ca oferta să aibă şanse minime de reu­şită, având în vedere că majoritatea minoritarilor care au vrut să vândă au făcut-o deja. Totuşi, Erste le lasă şi celorlalţi această posibilitate, noua ofertă fiind pe termen nelimitat. Erste va putea ajusta trimestrial preţul oferit, iar noua cotaţie şi perioada în care va fi aplicat vor fi comunicate cu cel puţin 10 zile calendaristice înaintea datei la care produce efecte.

La acest preţ, banca este evaluată la 2,8 miliarde de euro, însă evaluarea este mai puţin relevantă, având în vedere că pachetul vizat de ofertă este foarte mic.

„La fel ca în cazul ofertelor de cumpărare anterioare lansate de EGB Ceps, acest preţ pe acţiune a fost stabilit prin utilizarea multiplului valoare de piaţă/valoare contabilă a băncii listate BRD - GSG ca un echivalent, la suma rezultată adăugându-se o primă de 50%. În timp ce metoda de calcul a rămas neschimbată, preţul pe acţiune a scăzut comparativ cu celelalte oferte din cauza incertitudinilor mediului economic local, cu impact asupra performanţei sectorului financiar“, se arată în anunţul actualei oferte de vânzare publicat pe site-ul BCR.

BCR a raportat anul trecut pierderi de 1,23 miliarde de lei (277 mil. euro), cele mai mari din sistemul bancar românesc, dar austriecii au anunţat un amplu program de restructurare, care prevede crearea unei divizii de recuperare a creditelor neperformante, dar şi noi reduceri de personal. Angajaţii care vor fi disponibilizaţi vor primi până la 16 salarii compensatorii, în funcţie de istoricul profesional, iar cei care vor opta pentru pensionare anticipată ar putea primi până la 22 de salarii compensatorii.

Salariaţii BCR au fost până acum printre răsfăţaţii sectorului bancar. Înainte de privatizare, când banca era încă sub controlul statului, ei au putut cumpăra un pachet de 8% din acţiuni la un preţ apropiat de valoarea nominală (circa 0,1 lei/acţiune în prezent).

În 2005, Erste a preluat BCR plătind un preţ record de 3,72 mld. euro pentru 62% din acţiuni. Preţul pe acţiune a fost de 7,45 euro/acţiune (echivalentul a circa 2,1 lei/acţiune în prezent).

În noiembrie 2006, Erste le-a făcut prima ofertă salariaţilor BCR dându-le posibilitatea să-şi vândă acţiunile contra cash la preţul de 6,5 euro/acţiune (circa 1,99 lei/acţiune la valoarea actuală) sau să le schimbe pe acţiuni Erste (6 acţiuni BCR pe o acţiune Erste). Cei care au optat pentru schimbul de acţiuni puteau să vândă pe loc jumătate din acţiunile Erste primite. Erste a reuşit să cumpere atunci 7,2% din acţiunile BCR, majoritatea salariaţilor vânzându-şi acţiunile cu profituri substanţiale (de circa 20 de ori banii investiţi).

Cei care au optat pentru acţiuni Erste şi nu le-au vândut îşi pot vinde acum acţiunile pe bursă la un preţ reprezentând echivalentul a 1,4 lei pentru o acţiune BCR, aproape dublu faţă de preţul pe care austriecii îl oferă în prezent salariaţilor, chiar dacă acţiunile Erste se tranzacţionează în prezent la jumătate faţă de preţul din noiembrie 2006. Asta din cauză că valoarea BCR a scăzut şi mai mult decât valoarea Erste. Erste a cumpărat în 2011 participaţiile deţinute de patru dintre SIF-uri la BCR (24% din acţiuni), într-un deal în valoare de circa 500 mil. euro care a avut o componentă cash şi un schimb de acţiuni BCR pe acţiuni Erste. Tranzacţia a evaluat BCR între 2 şi 2,5 mld. euro. SIF Oltenia este singura care nu şi-a vândut participaţia şi a participat chiar la o majorare de capital în noiembrie 2011, deţinând în prezent circa 6,3% din capitalul BCR. Sursa: zf.ro

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Lucian Trufin: „Voi continua dezvoltarea județului Botoșani prin experiența de 20 de ani în administrație publică, cu susținerea echipei PSD”

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.