Sintagma SC a fost abrogată. Vezi ce aduce această modificare Codului de Procedură Civilă

Sintagma SC a fost abrogată. Vezi ce aduce această modificare Codului de Procedură Civilă

Odata cu intrarea in vigoare a Codului de Procedura Civila, se aduce si o modificare importanta in ceea ce priveste denumirea societatilor comerciale. Firmele au la dispozitie doi ani pentru a implementa noile prevederi. Intr-un raspuns oficial oferit de Oficiul National al Registrului Comertului(ONRC), institutia explica care sunt societatile care trebuie sa se conformeze acestei modificari.

Modificarea ar fi urmat sa se aplice incepand cu 1 septembrie 2012, insa data de intrare in vigoare a Noului Cod de procedura civila a fost amanata pentru 1 februarie 2013. Astfel, incepand cu aceasta data, toate sintagmele "societate comerciala" trebuie eliminate din denumirea unei firme, implementarea acestei prevederi implicand modificarea actului constitutiv al firmei.

Iata ce spune textul de lege - art. 79 din Legea nr. 76/2012:

"In termen de 2 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, societatile inregistrate in registrul comertului care au in denumire sintagma "societate comerciala" sunt obligate a efectua demersurile necesare inlocuirii acestei sintagme cu termenul "societate". Pana la finalizarea acestor demersuri, societatea poate functiona cu denumirea inscrisa in registrul comertului la data intrarii in vigoare a prezentei legi. inregistrarea in registrul comertului a mentiunii privind modificarea actului constitutiv ca urmare a schimbarii denumirii societatii este scutita de taxa de inregistrare”.

Asadar, potrivit ONRC, dupa intrarea in vigoare a Noului Cod de Procedura Civila, societatile comerciale care au in denumire sintagma "societate comerciala" trebuie sa se prezinte la oficiile registrului comertului in raza carora isi au sediul, pentru a indeplini aceasta obligatie. Data limita pentru efectuarea modificarii este 1 februarie 2015.

Insa, prevederea se aplica doar societatilor care au in denumire sintagma "societate comerciala", si nu tuturor societatilor care au forma juridica SC - societate comerciala.

Astfel, potrivit informatiilor furnizate de registurul comertului central computerizat, la data de 10.08.2012, figurau 131 de societati care au in denumire sintagma "societate comerciala". In consecinta, numai pentru aceste firme exista obligatia schimbarii denumirii, conform dispozitiilor Codului de procedura Civila.

"E de notat faptul ca Registrul Comertului nu va percepe taxe pentru aceste modificari, insa a nu se intelege ca va fi gratis. Nu cred ca vreun avocat va rescrie actul constitutuiv si il va atesta fara sa perceapa vreun onorariu", declara la finalul lunii iulie Valentina Saygo, expert contabil si managing partner la Advise Expert Accounting. Sursa: avocatnet.ro

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Coafezele, somate să își plătească impozitele! ANAF vrea să reducă evaziunea fiscală și pornește verificarea

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.