Se dau bani pentru decontarea navetei. Cine beneficiază

Se dau bani pentru decontarea navetei. Cine beneficiază

Românii primesc bani pentru decontarea navetei. Pentru a stimula angajarea de personal în primăriile din localitățile izolate și nu numai, o lege apărută recent prevede ca funcționarii publici să poată beneficia de decontarea cheltuielilor cu naveta între localitatea în care locuiesc și cea în care lucrează. 

Se dau bani pentru decontarea navetei
Legea 177/2023, cu aplicare de la 1 ianuarie 2024, prevede stimulente pentru angajații administrației locale din mediul rural și vizează, de fapt, modificarea Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Concret, documentul stabilește, “pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul familiei ocupaţionale «Administraţie» din aparatul de specialitate al primarilor comunelor și al instituţiilor şi serviciilor publice de interes local, înființate în subordinea, coordonarea sau sub autoritatea consiliilor locale din comune, posibilitatea decontării contravalorii cheltuielilor de transport între localitatea de domiciliu/ reşedinţă şi localitatea unde se află locul de muncă al acestora”.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a pus în dezbatere publică, prin intermediul unui proiect de HG, și normele metodologice de aplicare a Legii nr. 177/2023. Practic, normele „au ca obiect stabilirea procedurilor și a documentelor justificative ce trebuie prezentate la decont de persoanele implicate, precum și a rolului autorităților administrației publice locale, în vederea decontării contravalorii cheltuielilor de transport ale salariaților între localitatea de domiciliu/ reședință și localitatea unde se află locul de muncă al acestora”, după cum apare în primul paragraf din viitoarea hotărâre citată de Avocatnet.ro.

Lipsă de angajați în primăriile din comune
Potrivit inițiatorilor legii, măsura a apărut ca răspuns la nevoia primăriilor din comune de a găsi angajaţi care să se deplaseze în aceste localităţi, salariile fiind foarte mici. Posibilitatea decontării cheltuielilor de deplasare este unul dintre stimulentele necesare pentru asigurarea creşterii calităţii serviciilor publice.

Decizia privind decontarea transportului angajaților din administrațiile locale din comune se va lua printr-o hotărâre a consiliului local.

Contravaloarea cheltuielilor de deplasare ce vor putea fi decontate va fi stabilită de primari.

Stirea anterioara

Șapte alimente pentru un abdomen plat

Stirea Urmatoare

Bărbat din Dorohoi reținut de polițiști după ce ar fi distrus ușa de acces într-o instituție publică

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.