Salarii mai mari și pentru consilierii locali. Cum îi stimulează parlamentarii pe cei din teritoriu

Salarii mai mari și pentru consilierii locali. Cum îi stimulează parlamentarii pe cei din teritoriu

Camera Deputaţilor a adoptat tacit un proiect de lege prin care indemnizaţiile consilierilor locali ar putea creşte cu aproape 40%. Iniţiativa, semnată de senatorul UNPR Octavian Bumbu şi deputatul independent Sorin Teju, urmăreşte ca indemnizaţiile consilierilor locali să fie actualizate în funcţie de cele ale primarilor, ale căror salarii au fost majorate la 1 iunie 2014.

Proiectul de lege al celor doi parlamentari vrea schimbarea unui alineat din Legea 215/ 2001 a administraţiei publice, fiind vizată specificarea faptului că indemnizaţia consilierului local, adică banii pe care îi primeşte pentru activitatea prestată ca ales, „se actualizează în funcţie de indemnizaţia primarului“. Mai exact, în momentul în care creşte indemnizaţia primarilor, să crească şi cea a consilierilor.

Bani pentru primari, nu pentru consilieri

În prezent, indemnizaţia consilierilor este de 5% din salariul brut al primarului, pentru fiecare din şedinţele la care aleşii locali participă. Problema este reprezentată de faptul că modul de calcul a indemnziaţiilor consilierilor locali se raportează la salariile primarilor din decembrie 2013, cu toate că de la 1 ianuarie 2014, printr-un amendament depus de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, condus de Liviu Dragnea, la OUG nr. 103/2013, salariile primarilor şi viceprimarilor erau mărite, în timp ce consilierii locali erau omişi voit. Motivarea din ordonanţa de urgenţă era că impactul financiar al măririi indemnizaţiilor pentru consilieri nu putea fi suportat de bugetele locale.

Cu toate că în momentul de faţă, prin Legea privind Statul aleşilor publici, consilierii locali pot decide, prin hotărâre de Consiliu Local, calcularea indemnizaţiei în funcţie de salariul actualizat al primarilor, cei doi parlamentari au decis depunerea iniţiativei deoarece un număr mare de primării din teritoriu nu au luat o măsură în acest sens.

„Legislaţia nu e explicită“

„Noi nu facem decât să ne asigurăm de reactulizarea indemnizaţiei. Acest fapt nu se face acum. Legislaţia, din câte vedem, nu e explicită acum“, a declarat Octavian Bumbu, unul dintre iniţiatori, pentru „Adevărul“.

Consiliul Legislativ avizează negativ propunerea celor din PSD şi ALDE, fiind precizat faptul că schimbarea nivelului indemnizaţiei aleşilor locali ţine de bucătăria internă a propriilor instituţii.

„Întrucât cuantumul indemnizaţiei de şedinţă pentru membrii consiliului este stabilit în cotă procentuală fixă din indemnizaţia primarului, rezultă că modificarea cuantumului indemnizaţiei acestuia determină în mod corespunzător şi modificarea cuantumului indemnizaţiei de şedinţă a consilierilor locali, astfel că nu mai este necesară o normă care să reglementeze expres actualizarea indemnizaţiei consilierilor în funcţie de indemnizaţia primarilor“, arată Consiliul Legislativ.

Prin amendamentul Dragnea la OUG 103/2013 salariile aleşilor locali creşteau astfel: primarii şi viceprimarii de comună aveau o creşetere a salariilor de 44,4%, respectiv 50,1%, primarii şi viceprimarii de oraş cu 8,7%, respectiv 16,6%, viceprimarii de municipiu categoria II (între 10.000 şi 30.000 de locuitori) şi primarii de municipiu categoria I (peste 30.000 de locuitori) şi II cu 1,4%, respectiv 7,2%.

Bumbu susţine că avizul dat de Consiliul Legislativ are în vedere doar elemente la nivel de principii, nefiind bazat pe problemele din teren.La rândul lor, Comisia juridică şi Comisia pentru administraţie publică au propus raport de respingere, în timp ce Comisia de muncă a avizat favorabil iniţiativa celor doi parlamentari. Senatul este for decizional pentru acest proiect de lege. Sursa: adev.ro

Stirea anterioara

Scandalos! Ce vrea să facă Patriarhul Daniel cu moaştele lui Arsenie Boca

Stirea Urmatoare

Sancțiune de 2.000 de lei și material lemnos confiscat

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.