S-a terminat marea evaziune? Fiscul se luptă cu averile persoanelor fizice

S-a terminat marea evaziune? Fiscul se luptă cu averile persoanelor fizice

În vreme ce politicienii fug ca dracu de tămâie de inspectorii ANI care le verifică averile, incompatibilităţile şi conflictele de interese, românii de rând vor fi obligaţi, începând cu 2014, să-şi declare în detaliu averile la Fisc, în cazul în care inspectorii consideră că aceştia câştigă mai mult decât arată nivelul impozitelor plătite, anunţă CURENTUL.

Un ordin semnat de ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, citat de CURIERUL NAŢIONAL, prevede ca persoanele fizice trebuie să-şi declare averea, inclusiv animalele de casă ori de rasă. Iniţial, proiectul Ministerului de Finanţe îi viza doar pe cei peste 300 de milionari în euro pe care Fiscul îi are în baza de date.

Ulterior, guvernul Ponta a extins proiectul, astfel încât de anul viitor toţi românii ar putea fi obligaţi să depună anual o declaraţie cu toate veniturile, cheltuielile, dar şi bunurile pe care le au. Persoanele fizice care sunt supuse verificării situaţiei fiscale personale trebuie să completeze o declaraţie de patrimoniu şi să o depună la Fisc.

Deşi prevederea este în vigoare de la începutul anului, după cum remarcă GÂNDUL, abia acum Ministerul Finaţelor a stabilit forma documentului pe care trebuie să îl completeze persoanele fizice în cazul cărora s-a constat o diferenţă de cel puţin 50.000 de lei, respectiv 11.000 de euro, între veniturile realizate şi cele declarate. Cei vizaţi de Fisc trebuie să declare bunurile imobile şi mobile, conturile din bănci, datoriile şi poliţele de asigurare.

ADEVĂRUL remarcă faptul că criteriile după care vor fi selectate „victimele“ sunt misterioase. Practic, este greu de imaginat că în analiza de risc a Fiscului sunt introduşi toţi contribuabilii din România, cum s-ar putea crede la prima vedere. Concret, persoanele vizate, ale căror venituri şi deţineri sunt urmărite încă din 2011 de către Fisc, vor primi o înştiinţare scrisă din partea administraţiei financiare, dar numai dacă – din punctul de vedere al inspectorilor – prezintă „risc de nedeclarare“.

Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul de Finanţe, a explicat pentru COTIDIANUL că românii nu vor fi obligaţi să depună declaraţii de avere, iar cei vizaţi de ordinul MFP, pus în dezbatere marţi, sunt doar cei care fac obiectul controlului marilor averi.

Cei care nu se vor conforma solicitării Fiscului riscă  amenzi cuprinse între 10.000 de lei şi 50.000 de lei, se arată în Proiectul de Ordin de ministru publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP). ROMÂNIA LIBERĂ prezintă lista completă a ceea ce va trebui declart la ANAF: terenuri, clădiri, mijloace de transport, bijuterii, obiecte de artă şi de cult cu o valoare mai mare de 15.000 lei, animale, inclusiv de rasă, cu o valoare mai mare de 15.000 lei, conturi şi depozite bancare, plasamente şi împrumuturi, poliţe de asigurare cu excepţia RCA, cheltuieli personale sau cu persoanele aflate în întreţinere, datorii, venituri realizate, cu reţinerea impozitului la sursă, venituri realizate care nu sunt impozabile, venituri scutite de impozit.

În vreme ce în România se va înfiinţa un DNA fiscal, în Slovacia s-a găsit o soluţie ingenioasă pentru combaterea evaziunii fiscale, anunţă NAŢIONAL. Autorităţile din Bratislava au iniţiat o măsură prin care slovacii vor fi direct implicaţi în combaterea evaziunii fiscale. De luna viitoare, guvernul slovac îi va premia pe cei care solicită bon fiscal pentru orice cumpărătură sau serviciu. Ulterior, toate bonurile de casă vor intra într-o loterie naţională şi, prin intermediul a două extrageri lunare, slovacii participanţi pot obţine sume în bani sau maşini.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

WhatsApp introduce o nouă funcție. La ce va folosi Hidden Group

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.