Ponta anunţă la Bruxelles tăierea subvenţiilor pentru energie verde. Consiliul European dă verde gazelor de şist

Ponta anunţă la Bruxelles tăierea subvenţiilor pentru energie verde. Consiliul European dă verde gazelor de şist

Premierul Victor Ponta a participat astăzi la Consiliul European de la Bruxelles, la care liderii europeni s-au pus de acord pentru o politică energetică unicăî pentru toate cel 27 de state, în care explorarea şi exploatarea gazelor de şist a fost inclusă ca sursă de energie neconvenţională.

Aceasta a fost, de altfel una dintre mizele României la acest Consiliu European.  Anunţul legat de gazele de şist a fost făcut, la finalul întâlnirii, de preşedintele Consiliului, Herman van Rompuy. Printre punctele convenite în legătură cu politica energetică, van Rompuy a vorbit despre "transformarea pieţelor celor 27 de ţări într-una singură până în 2020", "diversificarea surselor de energie, cu toate resursele: convemnţională şi neconvenţională, care include şi gazele de şist" şi despre investiţii  de1 miliard de euro până în 2020, fără a menţiona explicit proiectul Nabucco.

La final, Ponta a anunţat că săptămâna viitoare Guvernul va "reeşalona subvenţiile pentru producătorii de energie regenerabilă", ceea ce "va însemna o reducere a facturilor la energie pentru populaţie, dar şi pentru marii consumatori industriali".

În privinţa explorării şi exploatării gazelor de şist, premierul a arătat că "există o opţiune de a permite ţărilor membre să-şi adapteze legislaţia" în acest sens, dar "nu se va construi o politică europeană".

Ponta taie săptămâna viitoare subvenţiile pentru energie verde

Dacă majoritatea statelor UE au avut ca prim interes politica legată de evaziunea fiscală, prioritatea României la acest Consiliu este mai degrabă energia. Mai exact, mandatul lui Victor Ponta a implicat includerea explorării şi exploatării gazelor de şist în concluziile Summitului, ca "energie neconvenţională", şi un acord ferm pentru finanţarea parţială a gazoductului Nabucco din care este parte şi Transgaz.

Miza imediată a discuţiilor de la Bruxelles este însă legată de potenţiala reducere a subvenţiilor pentru energia verde, politică declanşată de Germania şi de care este interesat şi guvernul de la Bucureşti. Un semnal important a fost dat săptămâna trecută, când Victor Ponta şi Traian Băsescu l-au asigurat pe miliardarul Lakshmi Mittal că vor găsi o soluţie pentru ca acesta să nu mai plătească anual peste 50 de milioane de euro pentru "certificate verzi", în facturile de energie electrică, pentru ca omul de afaceri să nu se retragă din România închizând combinatul Sidex Galaţi.

"Vom reeşalona subvenţiile pentru producătorii de energie regenerabilă, pentru că “certificatele verzi” se găsesc şi în facturile consumatorilor casnici. Această reeşalonare va însemna o reducere a facturilor la energie pentru populaţie, dar şi pentru marii consumatori industriali", şi-a reconfirmat Ponta intenţiile, dupăî discuţiile cu liderii UE.

Mai exact, în planurile ministrului Constantin Niţă intră reducerea plafonului maxim al valorii unui "certificat verde" (parte a subvenţiei acordate de România pentru producătorii de energie regenerabilă), de la 55 de euro la 30 de euro, de la 1 iulie şi îngheţarea tranzacţionării acestor certificate până în 2017. Intenţiile sale au revoltat investitorii în energie verde.

"Eu le voi spune investitorilor că energia regenerabilă nu mai poate fi subvenţionată chiar în ţările lor. România s-a grăbit să fie foarte generoasă, dar ne-am dat seama că nu vom reuşi să păstrăm aceste subvenţii, pentru că ne revenim economic încet", a fost răspunsul dat acestora de Ponta, de la Bruxelles.

"Vrem să şi exportăm gaz în Republica Moldova"

În privinţa gazoductului Nabucco, "foarte important pentru România", aşa cum ţi l-a asumat Ponta, premierul a ieşit de la Consiliu spunând doar că "se caută resurse". Nabucco este la concurenţă cu gazoductul transadriatic (TAP), mult mai ieftin, Adzerbaidjanul urmând să aleagă în iunie prin care din cele două îşi va furniza resursele în UE. Cifra anunţată de van Rompuy după consiliu ca limită de investiţie în transportul de gaze pe care UE este dispusă să o facă - un miliard - nu acoperă însă nici un sfert din costurile pentru Nabucco, din care este parte şi compania românească transgaz.

"Vrem să finalizăm până la sfârşitul anului interconectarea cu Republica Moldova şi am precizat acest lucru", a mai spus Ponta, adăugând că România intenţionează să şi exporte gaz în Republica Moldova.

Dincolo de deciziile legate de energie, România a sprijinit, potrivit lui Ponta, acordul privind schimbul de informaţii bancare între statele membre pentru combaterea evaziunii fiscale.

La următorul Copnsiliu European, în iunie, se aşteaptă şi o dfecizie legată de extinerea cu încă un an pentru România şi Slovacia a termenului până la care mai pot fi absorbite fonduri UE din exerciţiul financiar actual. "Este o decizie foarte importantă. S-a făcut deja propunerea în Comisie şi probabil în iunie va fi o decizie şi în Consiliul European", a adăugat Ponta.

Primul Consiliu al lui Ponta cu mandat de la Cotroceni

Consiliul legat de energie este primul la care Victor Ponta primeşte mandatul din partea preşedintelui Traian Băsescu, aşa cum prevede hotărârea Courţii Constituţionale dată după conflictul privind reprezentarea la Bruxelles din vara lui 2012.

Din imaginile surprinse de camerele oficiale de luat vederi, înainte ca şedinţa să înceapă, Ponta a discutat câteva momente cu premierul britanic, David Cameron, s-a salutat cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi cu cea mai mare parte a liderilor UE. Sursa: gandul.info

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Noi schimbări în cazul Cardului de Sănătate! Ce trebuie să știe românii

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.