Petrom, viitor acţionar la distribuţia naţională de gaze?

Petrom, viitor acţionar la distribuţia naţională de gaze?

Pachetele deţinute de stat la Transgaz sau la Petrom nu vor mai fi vândute imediat, după cum sunau angajamentele faţă de FMI, cele două companii urmând să intre „într-o altă ligă" o dată cu descoperirea de gaze în Marea Neagră, spune Traian Băsescu.

Vânzarea a 10% din Petrom, acţiune pe care statul român a derulat-o anterior, dar care a eşuat în lipsa investitorilor interesaţi, nu mai figurează în acordul cu FMI, a declarat la finele săptămânii trecute preşedintele Traian Băsescu.

Cauza ar fi, a explicat el, faptul că această companie va trebui să fie parte la ce se va întâmpla peste cinci ani în forajul din aria marină. "Nu aţi mai văzut Petrom, după eşec, nu l-aţi mai văzut în acordul cu FMI pentru vânzarea a 10%. De ce? Din cauza aceloraşi realităţi din Marea Neagră. Petrom este parte la ce urmează să se întâmple peste vreo cinci ani în Marea Neagră", a spus Băsescu.

La sfârşitul lunii octombrie, preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit cu directorul general executiv al OMV, el declarând atunci că, după ultimele evoluţii privind explorarea resurselor din Marea Neagră, a devenit de înţeles că România nu va mai vinde cei 10% din Petrom, fiind un noroc faptul că nu s-a reuşit vânzarea în 2011.

Transgaz întră în „ligă" cu Petrom

Într-o situaţie similară se află şi Transgaz, companie unde statul trebuia să vândă 15% din acţiuni - potrivit angajamentelor luate faţă de FMI. Şi această companie intră într-o altă „ligă" o dată cu descoperirea de gaze în Marea Neagră. „Transgaz a intrat în altă ligă în momentul de faţă, după ce ştim ce ştim despre Marea Neagră şi e de discutat dacă e oportun să vindem 15%, dacă da - cui", a spus Băsescu.

Fără a pronunţa numele companiei austriece care a demarat recent prospecţiuni de gaze în Marea Neagră, preşedintele a sugerat chiar o posibilă intrare a Petrom în acţionariatul Transgaz, operatorul naţional de transport al gazelor naturale, deţinut în proporţie de 73,51% de stat. „Nu cumva ne-ar interesa să ne luăm parteneri dintre cei care vor exploata în Marea Neagră pentru a face investiţiile necesare să poată prelua excedentul de gaze care vor fi destinate vânzării?", a spus Băsescu.

Petrom este implicat atât în extracţia de gaze din câmpurile petrolifere administrate, cât şi în distribuţia resursei la nivel local, însă nu are capacităţi naţionale de transport, acestea fiind deocamdată monopolul Transgaz. În plus, intrarea Petrom în zona de distribuţie naţională ar putea contrabalansa puterea deţinută de Gazprom în zonă, desigur dacă exploatarea gazelor din Marea Neagră nu se va dovedi prea scumpă. Cu începere din decembrie 2011, OMV Petrom şi compania americană Exxon Mobil forează într-un perimetru petrolier din Marea Neagră, aflat în concesiunea companiei româneşti.

La începutul anului, OMV Petrom şi Exxon Mobil au anunţat că au făcut o descoperire semnificativă la exploatările din Marea Neagră, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivalează cu de 3-6 ori consumul anual al României.

Exxon Mobil pregăteşte pentru următorii doi ani investiţii de până la 1,23 miliarde dolari în foraj petrolier şi lucrări adiacente în Marea Neagră.

Unic: Preşedinţia şi Guvernul vorbesc pe acelaşi glas

Guvernul şi Preşedinţia au o opinie comună privind vânzarea de acţiuni Transgaz, existând opţiunea de a vinde acum la un preţ mai slab sau de a nu vinde, pornind de la ideea că dezvoltarea sectorului energetic „în câţiva ani" va creşte valoarea participaţiilor statului, afirma, în urmă cu o săptămână, premierul Ponta.

„La Transgaz avem procedurile finalizate, dar ideea principală este de a şti dacă vindem la un preţ mai slab sau mai bine nu vindem, mai ales că e legat de toată evoluţia pieţei energiei în România în următorii ani. Veştile bune pe care le-am primit atât în ceea ce priveşte explorările făcute de Exxon şi OMV Petrom, cât şi celelalte concesiuni acordate ne fac să credem că într-o perioadă - nu vorbesc de o lună-două, vorbesc de câţiva ani - dezvoltarea sectorului energetic în România va creşte implicit toate participaţiile pe care Guvernul le are în acest moment", a adăugat Ponta.

1,23 miliarde dolari va cheltui Exxon Mobil pentru dezvoltarea exploatării gazelor din Marea Neagră.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

AJOFM Botoșani pregătește prima Bursă a locurilor de muncă din anul 2024. Vezi detalii!

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.