Noul Cod al Insolvenței care a intrat în vigoare! Firmele în insolvenţă pot fi executate silit, dacă nu îşi achită datoriile curente

Noul Cod al Insolvenței care a intrat în vigoare! Firmele în insolvenţă pot fi executate silit, dacă nu îşi achită datoriile curente

Firmele care intră în insolvenţă vor fi executate silit dacă nu platesc în termen de 90 de zile datoriile născute după deschiderea procedurii, se arata în Noul Cod al Insolventei care a intrat in vigoare vineri 25 octombrie.

Acest lucru va ridica semne de intrebare in practica si va reduce sansele de redresare ale firmelor, a declarat Nicoleta Stoian, senior associate Badita si Pop, potrivit AvocatNet.ro.

De asemenea, lucrurile nu sunt clare nici in privinta firmelor care se afla deja in insolventa la data intrarii in vigoare a noilor prevederi, pentru ca legislatia nu cuprinde masuri punctuale in aceasta privinta.

Noile reglementari cuprind o serie de modificari care vor avea un impact semnificativ asupra firmelor. De exemplu, planul de reorganizare a fost redus de la trei ani la un an, iar pentru a-si putea solicita singur insolventa, debitorul trebuie sa aiba datorii in valoare totala de 40.000 lei. Mai mult decat atat, in privinta datoriilor este important de mentionat ca debitorul va putea fi executat silit, daca are creante nascute ulterior deschiderii procedurii insolventei.

Ce se intampla cu firmele deja aflate in insolventa?

Noul Cod al Insolventei (OUG nr. 91/2013) se aplica si procedurilor de prevenire a insolventei si de insolventa aflate in derulare la data intrarii in vigoare a ordonantei, insa acest lucru va ridica semne de intrebare in practica, este de parere Nicoleta Stoian, senior associate Badita si Pop.

„Prin aceasta se intelege ca in cauzele care au fost inregistrate pe rolul instantelor in considerarea unor cereri intemeiate pe dispozitiile Legii nr. 85/2006 (n.r. vechiul act normativ privind insolventa) si care nu au fost solutionate inca pana la data intrarii in vigoare a OUG nr. 91/2013 (n.r. adica pana pe 25 octombrie 2013), judecata va continua din data de 25.10.2013 conform prevederilor acesteia din urma si nu ale Legii nr. 85/2006, in temeiul careia incepuse", a declarat pentru AvocatNet.ro Nicoleta Stoian.

Avocatul apreciaza ca aceasta prevedere va genera dezorientare atat in randurile justitiabililor, cat si ale specialistilor in domeniu (magistrati, administratori/lichidatori judiciari, avocati).

Reorganizarea se va realiza intr-un singur an

Potrivit noilor prevederi in materia insolventei, planul de reorganizare al firmelor aflate in insolventa va avea o durata de un an si nu trei, asa cum era stipulat anterior. Desi specialistii in domeniu au contestat aceasta dispozitie, sustinand ca va trimite firmele in faliment, ANAF a explicat insa ca firmele vor avea suficient timp pentru a se reorganiza, de circa patru ani.

Mai exact, debitorii, adica firmele, inainte de a cere insolventa, trec mai intai prin etapa de pre-insolventa, perioada in care procedura insolventei nu poate fi declansata, se arata intr-un comunicat recent al Fiscului.

Potrivit aceleiasi surse, chiar si in cazul deschiderii procedurii de insolventa, debitorii pot sa deruleze un plan de reorganizare pe o perioada de un de zile, cu posibilitatea prelungirii acestuia cu 12 luni, fara a se depasi o perioada maxima de doi ani. Mai multe pe AvocatNet.ro.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Sancțiuni de peste 6.000 de lei în urma unor controale ale Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.