Legea bacşişului, valabilă de astăzi. Patronii se plâng că trebuie să angajeze casieri

Legea bacşişului, valabilă de astăzi. Patronii se plâng că trebuie să angajeze casieri

Legea bacşişului intră din 8 mai în vigoare. Practic, dacă mergeţi la restaurant şi lăsaţi bacşiş chelnerului, acesta e obligat să vă aducă încă un bon fiscal pe lângă consumaţie. Patronii se plâng de costurile suplimentare, dar cei mai nemulţumiţi sunt chelnerii care se tem că atenţiile clienţilor se vor împuţina.

Deja cele mai multe restaurante au început să emită două bonuri, unul pentru consumaţie şi celălalt pentru atenţiile lăsate chelenerilor. De exemplu pentru această cafea am primit un bon de şase lei şi altul de 4 lei, pentru bacşiş 02:40.

În acest caz clientul a aşteptat bonul fiscal, dar asta nu se întâmplă în general.

Pentru că legea va cere din 8 mai, ca nota de plată să prevadă două bonuri în situaţia în care chelnerul primeşte bacşiş, majoritatea patronilor de localuri s-au conformat. Pentru ca treaba să meargă, a fost nevoie de instalarea unor softuri noi în casa de marcat, dar şi de mai mult personal.

„A fost nevoie să angajăm un casier special chiar pentru această activitate, ca să se poată desfăşura în mod normal activitatea restaurantului. Cu mici intermitenţe vis a vis de încă un drum în plus pe care îl face orice ospătar la fiecare notă de plată, în condiţiile în care într un weekend aglomerat se emit peste 150 de note de plată.", spune MARIN DRAGOMIR manager restaurant.

Ca atare, în urma schimbărilor, chelnerii se plimbă mai mult şi câştigă mai puţin. Pentru că din banii primiţi, 16% ajung la stat.

Pe lângă bacşişurile trecute pe nota de plată, angajaţii trebuie să îşi noteze într+un registru special şi banii cu care vin de acasă.

„Primul lucru pe care îl face fiecare angajat începând cu data de ieri, în momentul în care intră pe uşă la servici îşi decalară banii într un registru special, emis de cei de la ANAF. La intrarea în program, are obligaţia să îşi treacă banii. În cazul în care face cheltuieli din banii aferenţi îşi păstrează bonul fiscal, un suc, un covrig, orice şi a achiziţionat. În cazul în care se găsesc mai mulţi bani la un eventual control, în buzunarul respectiv, suportă direct consecinşele legii, adică o amendă sau ce au hotărât organele competente.", a mai spus Marin Dragomir manager restaurant. sursa: ziare.com

Stirea anterioara

Premieră în această seară pe scena Teatrului Mihai Eminescu

Stirea Urmatoare

Pentru al doilea an consecutiv luptătorii U20 de la Liceul Sportiv Botoșani sunt lideri incontestabili la nivel național

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.