Guvernul a aprobat taxarea suplimentară a salariilor mari, ca să facă rost de bani pentru măsurile sociale

Guvernul a aprobat taxarea suplimentară a salariilor mari, ca să facă rost de bani pentru măsurile sociale

Guvernul a decis, in sedinta de vineri, sa taxeze suplimentar salariile mari si sa colecteze mai multi bani de la firme, pentru a avea fonduri sa acopere masurile sociale aprobate azi.

Astfel, Executivul a eliminat plafoanele pentru asigurarile sociale si de sanatate, in cazul celor care au salarii de 5 ori mai mari decat salariul mediu, potrivit unui comunicat al Guvernului remis Ziare.com.

Asadar, angajatii cu astfel de castiguri vor trebui de acum sa plateasca mai mult pentru CAS si CASS.

„Se urmareste eliminarea inechitatilor privind plata contributiilor in procente egale, pentru toti salariatii, prin renuntarea la actualele plafoane privind contributiile de asigurari sociale si contributiile de asigurari sociale de sanatate", se arata in documentul Executivului.

Premierul Sorin Grindeanu arata, vineri, ca in Romania exista in jur de 36.000 de angajati cu salarii de cinci ori mai mari decat venitul mediu.

„Veniturile (la buget - n.red.) cresc cu 500 de milioane de lei, deci nu vorbim doar de cheltuieli, care ar acoperi eliminarea CASS pentru veniturile din investitii si alte activitati si, de asemenea, cresterea salariilor pentru sectorul de cultura pe care astazi o adoptam", a spus prim-ministrul inainte de sedinta de guvern.

Grindeanu a mai explicat ca si eliminarea plafonului CAS ar aduce la buget venituri suplimentare de 1,4 miliarde de lei, cu care Executivul vrea sa acopere "cresterea pensiei minime de la 400 la 520 lei de la 1 martie, transportul gratuit CFR pentru toti studentii si mai mult decat dublarea burselor, de la 83 la 201 lei".

De asemenea, firmele vor fi nevoite sa plateasca mai multi bani statului, ca urmare a majorarii salariului minim de la 1.250 la 1.450 de lei, incepand cu 1 februarie.

Aceste plati suplimentare vor genera venituri de un miliard de lei, "care ar acoperi 70% din costurile generate de cresterea punctului de pensie de la 1 iulie la 1.000 de lei", a mai aratat premierul.

Iata principalele masuri sociale aprobate de Guvern:

Guvernul creste salariul minim la 1.450 de lei de la 1 februarie
Guvernul creste toate pensiile de la 1 iulie, iar in martie pensia minima ajunge 520 de lei
Guvernul da bani si studentilor: Burse duble si transport gratuit cu trenul
Salariile cresc cu 50% in institutiile de spectacol: E vorba de actori, balerini, circari, dar si personalul tehnic
Muncitorii sezonieri nu vor mai plati impozit pe venit
Alte decizii luate vineri de Cabinetul Grindeanu se refera la scutirea de impozitul pe profit a societatilor care desfasoara exclusiv activitati de inovare sau cercetare, precum si modificarea impozitarii pe venit a microintreprinderilor.
Impactul bugetar pentru majorarile decise vineri este estimat la 5,1 miliarde de lei.
Afland toate aceste masuri, presedintele Consiliului Fiscal avertizeaza ca deficitul va sari de 4%

Stirea anterioara

A început să-şi renoveze casa, dar, când a dărâmat un perete, a descoperit grozăvia! - FOTO

Stirea Urmatoare

Audi în valoare de peste 73.000 lei furat din Italia, oprit la Stânca

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.