După 25 de ani, Guvernul modifică clasificarea orașelor și municipiilor

După 25 de ani, Guvernul modifică clasificarea orașelor și municipiilor

Guvernul vrea sa reclasifice localitatile Romaniei, dupa 25 de ani. Odata cu reclasificarea oraselor si comunelor va fi modificat si modul de calcul al impozitelor pe cladiri.

Totodata, noile clasificari vor putea fi utilizate pentru directionarea anumitor tipuri de investitii spre localitati / arii cu probleme de dezvoltare, scrie Profit.ro.

Orasele vor fi reclasificate in 7 categorii in functie de statutul administrativ, pozitia geografica, nivelul de dotare, valentele de natura culturala si ecologica.

Astfel, localitatile urbane vor fi reclasificate in:
·    municipiu capitala, de importanta nationala;
·    municipii poli regionali principali - peste 250.000 de locuitori (sedii de institutii de interes national, centre universitare recunoscute);
·    municipii poli regionali secundari - peste 100.000 de locuitori (resedinte de judet, cu importanta regionala, sedii de institutii de interes judetean si suprajudetean, centre culturale si/sau universitare importante);
·    municipii poli judeteni principali - peste 40.000 de locuitori (resedinte de judet, sedii ale administratiilor judetene)
·    municipii si orase poli judeteni secundari - peste 20.000 de locuitori (cu rol de echilibru la nivelul judetelor);
·    municipii si orase centre urbane cu rol zonal - peste 5.000 de locuitori (cu rol de servire teritorial la nivel sub-judetean, de anvergura mai mica decat polii judeteni secundari);
·    municipii si orase centre urbane cu functii specializate (caracterizate printr-un specific economic turistic, de transport, industrial, energetic, rezidential etc., iar marimea populatiei nu este determinanta).

In prezent, legea clasifica localitatile urbane in:
·    Capitala Romaniei, municipiu de importanta europeana
·    municipii de importanta nationala, cu influenta potentiala la nivel european;
·    municipii de importanta interjudeteana, judeteana sau cu rol de echilibru in reteaua de localitati;
·    orase

La randul lor, localitatile rurale vor fi:
·    comune poli rurali - peste 2.000 de locuitori (cu functie de loc central, pozitie geografica favorabila si potential de dezvoltare socio-economica)
·    alte comune.

Satele componente sau apartinatoare apartin retelei de localitati rurale.

Proiectul de lege al Guvernului poate fi consultat pe site-ul Ministerului Dezvoltarii.
Modul de calcul al impozitelor pe cladiri ar urma sa fie modificat potrivit noii clasificari in termen de 6 luni de la publicarea legii in Monitorul Oficial.

Stirea anterioara

A început să-şi renoveze casa, dar, când a dărâmat un perete, a descoperit grozăvia! - FOTO

Stirea Urmatoare

Telemedicină pentru Unitățile de Primiri Urgențe din Botoșani și Dorohoi

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.