Cum ar putea câştiga românii o maşină de la stat. Ministerul de Finanţe pregăteşte MAREA TOMBOLĂ NAŢIONALĂ

Cum ar putea câştiga românii o maşină de la stat. Ministerul de Finanţe pregăteşte MAREA TOMBOLĂ NAŢIONALĂ

Românii care solicită bonul fiscal ar putea participa la tombole organizate de Ministerul Finanţelor unde ar putea câştiga bani sau "chiar un autoturism". Aceasta este una dintre soluţiile antievaziune luate în calcul de finanţiştii guvernului Ponta. O altă idee analizată este cea aplicată deja în Grecia, sistemul: “no receipt, no pay”, adică dacă nu primeşti bonul fiscal, nu plăteşti.

Când va deveni funcţional un astfel de sistem sau cât va costa introducerea unor astfel de măsuri, deocamdată Ministerul Finanţelor nu poate spune.

Soluţia tombolei antievaziune, propusă, dar abandonată în 2010 şi de fostul premier Emil Boc, a fost repusă pe tapet chiar de ministrul de Finanţe, vicepremierul Daniel Chiţoiu.

"Am primit mai multe soluţii. Ar fi o variantă şi de organizare a unei tombole. Celui care solicită bonul fiscal să-i oferi posibilitatea să participe la o tombolă, astfel încât să stimulezi să solicite bonul fiscal. Cazuri similare sunt în China, Grecia, mai sunt şi alte state care au adoptat diverse forme pentru a stimula fiscalizarea, mai ales în zona comerţului cu amănuntul”, a susţinut el, precizând că ministerul pe care îl conduce este în căutarea “celor mai bune soluţii pentru reducerea evaziunii fiscale”.

Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, spune că premiile la tombolă ar putea fi ori contravaloarea bonului fiscal - "dacă bonul fiscal este de un leu, atunci premiul poate fi de un leu"- , fie "chiar şi un autoturism".

Manolescu recunoaşte însă că organizarea unei tombole este un sistem dificil de implementat. "Ar trebui creat un sistem, persoanele să depună undeva bonurile sau să le înscrie pe internet, pe un site special. Este nevoie să fie analizat raportul cost/eficienţă al unui asemenea sistem", a spus Manolescu, contactat de gândul.

Manolescu a dat exemplul Bulgariei, unde toate casele de marcat sunt legate online. "Ei au evidenţa tuturor bonurilor fiscale. Dintre acestea pot fi selectate bonuri. La noi este de analizat ce cost ar implica realizarea unei asemenea infrastructuri. Din câte ştiu, un sistem de tombolă cu premii există în China", a spus Manolescu.

Consultanţii fiscali, sceptici

Consultanţii fiscali sunt sceptici în ce priveşte modul cum ar putea fi pusă în practică o tombolă a bonurilor fiscale.

"Această măsură este imposibil de aplicat din punct de vedre tehnic. Acest lucru necesită un efort financiar şi uman suplimentar din partea Guvernului", a declarat pentru gândul Mădălina Hornea, audit manager la CRG Nexia România.

Nu ai primit bon fiscal la restaurant? Pleci fără să plăteşti

Ideea organizării unei tombole naţionale a bonurilor fiscale nu este singura prin care Ministerul Finanţelor intenţionează să reducă evaziunea fiscală.

Secretarul de stat din Ministerul Finanţelor, Dan Manolescu, a avansat o altă idee: cei care nu primesc bon fiscal la restaurant să se ridice şi să plece fără să plătească.

Măsura, despre care Manolescu susţine că a fost adoptată deja în Grecia, ar urma să fie aplicată în domeniul alimentaţiei, în special, şi în cel al serviciilor, în general.

"E o măsură adoptată în Grecia, începând cu anul trecut, prin care cetăţenii au dreptul să nu plătească dacă nu primesc un document fiscal. Măsura se pare că în Grecia se bucură de succes şi este în analiză", a declarat Manolescu, citat de Mediafax, la un seminar organizat de Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT).

El a afirmat că Ministerul Finanţelor va analiza dacă o asemenea măsură poate fi funcţională şi poate produce efecte în România.

"Este un subiect care trebuie analizat. Dacă legea protejează cetăţeanul pentru a cere bonul fiscal, trebuie analizat dacă o astfel de măsură este fezabilă şi în România. O să mai discutăm şi cu colegii din Grecia pentru a vedea care sunt efectele acestei măsuri. O să vedem ce se întâmplă în sezonul estival la ei, unde sunt foarte mulţi turişti", a adăugat Manolescu.

Secretarul de stat a spus că în Grecia refuzul de a plăti în absenţa bonului fiscal nu se referă doar la turism, ci la diverse tipuri de achiziţii şi servicii unde există risc de evaziune.

"E nevoie de decizie politică"

Manolescu este de părere că zona alimentaţiei publice este una cu risc foarte mare la evaziune. "Cu toţii am fost la restaurant. De câte ori am primit bon fiscal", se întreabă retoric secretarul de stat de la Finanţe. "Dacă cetăţenii ar şti că au un avantaj pentru faptul că cer bon fiscal, atunci poate vor cere de fiecare dată bon fiscal. Oricum, este un proces de durată", a spus Manolescu.

Reprezentantul Ministerului Finanţelor nu a putut preciza de când ar putea fi puse în practică ideile de reducere a evaziunii fiscale. "Nu există un termen asumat. Aşteptăm şi rezultatele colegilor din Grecia, cu care am avut discuţii informale. Vrem să vedem impactul la ei, pentru că ei au introdus măsura în toamna anului trecut. Cât priveşte implementarea la noi, pe lângă deciziile tehnice este nevoie şi de decizii politice", crede secretarul de stat de la Finanţe.

În unele landuri din Germania autorităţile stimulează colectarea bonurilor fiscale anunţând, periodic, că pentru anumite produse cumpărătorii pot beneficia de anumite avantaje. În Austria, statul restituie anumite sume pe baza documentelor prezentate de auditori şi contabilii autorizaţi.

Economia subterană - 30% din PIB

Deşi importantă, scăderea de 4,4% din PIB a economiei subterane înregistrată de România în ultimii 10 ani lasă ţara cu tranzacţii nefiscalizate echivalente cu aproape o treime din PIB, una dintre cel mai grave situaţii din UE, şi venituri semnificative pierdute de stat, potrivit Mediafax.

Fenomenul economiei subterane reprezintă acum aproape 30% din PIB, cu mult peste nivelurile întâlnite în Cehia, Slovacia, Ungaria sau Portugalia.

Economia subterană a reprezentat anul trecut în România 29,1% din PIB, potrivit datelor Comisiei Europene, faţă de un nivel 33,5% din PIB în 2002, după cum arată un raport publicat recent de Institute of Economic Affairs (IEA). În aceeaşi perioadă PIB-ul României exprimat în dolari, la preţuri curente, a crescut de peste trei ori, de la 46 miliarde de dolari la 170 miliarde de dolari, potivit datelor FMI. Sursa: gandul.info

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

AJOFM Botoșani pregătește prima Bursă a locurilor de muncă din anul 2024. Vezi detalii!

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.