Clienta unei bănci a obţinut în instanţă convertirea în lei a unui credit în franci elveţieni. Reacţia băncii

Clienta unei bănci a obţinut în instanţă convertirea în lei a unui credit în franci elveţieni. Reacţia băncii

O clientă a unei bănci comerciale a obţinut, în premieră, în instanţă, convertirea în lei a unui credit în franci elveţieni, la cursul de schimb de la data acordării împrumutului, plus o majorare de 10%.

Este vorba despre o decizie irevocabilă a Tribunalului Galaţi,  anunţată pe o reţea de socializare de avocatul Gheorghe Piperea.

Pe scurt, dacă împrumutul a fost acordat în 2007, la un curs de 1,8 lei pentru un franc elveţian, înseamnă să acel credit a fost îngheţat la un curs de 2 lei pentru un franc elveţian. În prezent, la BNR un franc elveţian este cotat la 3,66 lei. Instanţa din Galaţi a decis şi anularea clauzei de comision de risc, pe motiv că este abuzivă.

„Ca să fie lucrurile clare - şi entuziasmul meu explicabil - decizia este i-re-vo-ca-bi-lă. Este vorba, deci, de un precedent care va fi greu de 'răsturnat' în celelalte procese, inclusiv în procesele gestionate de noi, în care sunt angrenaţi 2.400 de reclamanţi - consumatori, contra unui număr de 11 bănci pârâte”, a comentat avocatul Gheorghe Piperea.

Reprezentanţii Volksbank, banca la care are creditul clientul din Galaţi, spun că este vorba despre "o eroare”.

„Este vorba despre o eroare. Litigiul nu a avut ca obiect denominarea creditului la cursul de la data acordarii, ci a vizat clauzele din contractul semnat cu clienta. De aceea, instanţa a şi dispus suspendarea executării deciziei, urmând să reanalizeze hotărârea în cadrul unui nou dosar", se arată în răspunsul transmis gândul de reprezentanţii Volksbank.

În prezent, la o bancă medie, există în jur de 2.000-3.000 de clienţi cu credite în franci elveţieni sau în dolari, majoritatea acestor credite fiind luate în perioada 2007-2008.

Creditele în franci elveţieni ale populaţiei înregistrau restanţe de echivalentul a 1,6 miliarde de lei, echivalentul a 360 milioane de euro, cu o treime sub nivelul din iunie, determinante pentru această mişcare bruscă fiind vânzările de neperformante şi scoaterea din bilanţuri a creditelor fără şanse reale de recuperare provizionate integral, notează Ziarul Financiar.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Coafezele, somate să își plătească impozitele! ANAF vrea să reducă evaziunea fiscală și pornește verificarea

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.