Ce trebuie să faci ca să plăteşti mai puţin la factura de încălzire

Ce trebuie să faci ca să plăteşti mai puţin la factura de încălzire

Costurile cu încălzirea ale unei familii pot fi diminuate semnificativ prin măsuri precum utilizarea termostatului pentru reglarea temperaturii, izolarea termică a locuinţei sau înlocuirea băilor în cadă cu duşurile rapide.

Acestea sunt câteva sfaturi postate pe site-ul furnizorului de gaze E.ON Energie România. Astfel, izolarea termică a pereţilor, a ferestrelor şi a acoperişului poate reduce cu până la 50% costurile de încălzire, susţin specialiştii companiei. "Izolaţi îmbinările ferestrelor cu garnituri de etanşare autoadezive (tip purfix). În cazul ferestrelor cu tâmplărie de lemn şi sticlă simplă, pierderile de căldură prin spaţiile neizolate pot reprezenta mai mult de 30% din totalul pierderilor de căldură în sezonul rece", spun cei de la E.ON.

De asemenea, este bine să folosim un termostat de ambianţă care comandă funcţionarea centralei ţinând cont de temperatura setată în camera în care se montează. În spaţiile unde nu desfăşurăm activităţi zilnice, este bine să reglăm o temperatură mai scăzută. Utilizarea termostatului determină o reducere cu până la 25% a costurilor de încălzire. "Înlocuiţi pe cât posibil băile în cadă cu duşuri rapide pentru reducerea consumului de apă caldă şi implicit de gaze naturale. Pentru un duş se foloseşte de două sau chiar trei ori mai puţină apă faţă de o baie în cadă", mai recomandă experţii.

Este bine, totodată, să deschidem larg ferestrele pe perioade scurte de timp, astfel încât spaţiile să se aerisească şi să se încălzească mai repede. Pierderile de căldură sunt mai mari dacă lăsăm ferestrele întredeschise pe perioade lungi de timp.

Izolaţi conductele de agent termic, mai ales în cazul celor care traversează spaţii neîncălzite (holuri, subsoluri, garaje, magazii), pentru a minimaliza pierderile de căldură. În plus, asiguraţi-vă că radiatoarele şi caloriferele nu sunt acoperite de perdele sau alte obiecte, pentru a nu îngreuna schimbul de căldură între radiator şi aerul ambiental şi aerisiţi caloriferele de câte ori este cazul.

Asiguraţi-vă de funcţionarea optimă a aparatelor consumatoare de gaz. Solicitaţi sprijinul instalatorilor autorizaţi pentru reglarea arzătoarelor, verificarea filtrelor de apă şi a depunerilor de calcar pe conducte, astfel încât să evitaţi consumul excesiv de gaze naturale.

La capitolul folosirea apei, specialiştii recomandă să setăm din centrala termică o temperatură mai scăzută a apei calde astfel încât aceasta să nu necesite combinarea cu apa rece. Trebuie menţionat că, la o centrală de apartament care prepară atât agent termic, cât şi apă caldă menajeră, consumul de gaze naturale este maxim în momentul când se prepară apa caldă.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Depistat la volan fără permis de conducere cu ajutorul aplicației eDAC

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.