Casa Județeană de Pensii Botoșani a finalizat recalcularea pensiilor și achitarea restanțelor pentru beneficiari

Casa Județeană de Pensii Botoșani a finalizat recalcularea pensiilor și achitarea restanțelor pentru beneficiari

Aproape 4000 de pensionari botosaneni au primit sumele de bani restante datorate ca urmare a recalcularii pensiilor in baza noilor indici de corectie aplicati in baza Deciziei Curtii Constitutionale. Conform hotararii, pensiile acordate in perioada 2011 – 2013 au fost recalculate in baza unor alti indici de corectie decat cei aplicati initial.

Pentru recalculările acordate, cu titlu de sume restante aferente lunilor noiembrie si decembrie 2013, efortul bugetar facut  în 2014, la nivelul CJP Botosani, este de 301.668 lei. Suplimentările veniturilor pensionarilor vizaţi de acordarea noilor indici de corectie (3977 de persoane) sunt, în medie, de 76 de lei / pensie.

„Pentru o parte dintre persoanele beneficiare, recalcularile s-au facut in sistem centralizat, in baza informatiilor disponibile prin programului informatic unitar existent la nivelul  Casei Nationale de Pensii Publice. Pentru anumite tipuri de pensie a fost necesara analizarea efectiva a  dosarelor administrative si emiterea, la nivelul casei teritoriale de pensii, a  unor decizii de stabilire a noilor drepturi de pensie . In vederea operarii si platii efective a  acestor modificari ne-am angajat sa finalizam lucrarile pana la sfarsitul lunii aprilie insa, am reusit ca la mijlocul acestei luni sa terminam tot ce ne-am propus. Pentru realizarea acestui obiectiv a fost necesar un efort sustinut din partea colegilor mei carora tin sa le multumesc atat pentru intelegere cat si pentru munca depusa suplimentar pentru ca pensionarii beneficiari ai acestor modificari sa se poata bucura , inainte de sarbatori, de acordarea sumelor de bani restante”, declara directorul executiv al CJP Botosani, Marius Constantin Budai.

Precizam ca incepand cu data de 1 ianuarie 2014, pensiile au fost ajustate atat cu valoarea punctului de pensie majorat de la 762,1 lei la 790,7 lei, cat si cu aplicarea noilor indici de corectie. Indicele de corecţie este un parametru care intră în calculul pensiei, introdus prin Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, art. 170. Acesta este prevăzut să se aplice tuturor persoanelor înscrise la pensie începând cu data intrării în vigoare a legii, respectiv data de 1 ianuarie 2011.

Având în vedere Decizia Curţii Constituţionale a României nr. 437/2013 referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. III alin. (2) şi (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 1/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, prin care s-a constatat neconstituţionalitatea dispoziţiilor art. III alin. (2) şi (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 1/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, prin dispoziţiile art.IV din Ordonanţa de Urgenţă nr. 113/18.decembrie.2013, publicată în Monitorul Oficial nr. 830/23.decembrie.2013, s-a impus stabilirea următorilor indici de corecţie:

a) 1,12 în situaţia persoanelor ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada 1 ianuarie 2011-31

b) 1,17 în situaţia persoanelor ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada 1 ianuarie 2012-31 decembrie 2012 inclusiv;

c) 1,17 în situaţia persoanelor ale căror drepturi de pensie sau deschis în perioada 1 ianuarie 2013-22 ianuarie 2013 inclusiv.

Menţionăm faptul că  indicele de corecţie se aplică asupra punctajului mediu anual cuvenit sau aflat în plată la data înscrierii iniţiale la pensie. Drepturile de pensie, rezultate în urma aplicării indicilor de corecţie prevăzuţi la aliniatul de mai sus, se cuvin începând cu data de 7 noiembrie 2013.

„Intrucat am primit numeroase petitii si chiar prezenta unor pensionari la sediul casei de pensii, care solicitau precizari in legatura cu plata retroactiva a noilor drepturi de pensie, fac mentiunea ca orice modificare a dispozitiilor legale, in cazul acesta fiind vorba de  aplicarea prevederilor Deciziei nr. 437 din 29 octombrie 2013 a Curţii Constituţionale, publicata în Monitorul Oficial Partea I nr. 685/ 07.11.2013, drepturile sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor. Astfel drepturile banesti provenite din aplicarea noilor indici de corectie se cuvin si au fost acordate, de la data publicării în Monitorul Oficial, respectiv 07.11.2013”,  precizeaza Marius Constantin Budai, director CJP Botosani.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Exercițiu de amploare a pompierilor din Botoșani, Dorohoi și Săveni. Misiuni de salvare în cazul unor incendii

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.