Ziua Păcălelilor- Cum a început tradiția farselor de 1 Aprilie

Ziua Păcălelilor- Cum a început tradiția farselor de 1 Aprilie

Ziua Păcălelilor este sărbătorită la 1 aprilie, în majoritatea ţărilor de pe glob. Cunoscută şi ca Ziua Păcălitului sau Ziua Nebunilor, în această zi toţi încearcă, având mai mult sau cu mai puţin succes, să-i facă o şotie colegului, prietenului, vecinului, unui membru de familie, într-un cuvânt toată lumea păcăleşte pe toată lumea.

Originea acestui obicei nu este cunoscută cu exactitate. Unii consideră că aceasta este legată de schimbarea anotimpului, în timp ce alţii cred că provine de la adoptarea noului calendar, scrie Agerpres. Ipoteza acceptată de majoritate, însă, susţine că obiceiul păcălelilor de 1 aprilie a apărut în vestul Europei, pe la jumătatea secolului al XVI-lea, conform site-ului www.infoplease.com. În vechiul calendar iulian, Anul Nou se sărbătorea la 1 aprilie, dar în 1582, papa Grigorie al XIII-lea a făcut trecerea de la vechiul calendar iulian la noul calendar, care avea să-i poarte numele - calendarul gregorian, sărbătoarea Anului Nou mutându-se de atunci pe 1 ianuarie.

Oamenii au avut probleme în a se obişnui cu noua dată a acestei sărbători şi au continuat să-şi trimită felicitări şi să-şi facă urări tot pe 1 aprilie. Cei care continuau să sărbătorească Anul Nou la 1 aprilie au fost numiţi "nebuni de aprilie", de unde şi denumirea de Ziua Nebunilor (April Fools' Day) sau Ziua Păcălelilor. Cu timpul, felicitările trimise pentru Anul Nou la 1 aprilie au început să fie considerate farse, fiind însoţite adeseori de cadouri hazlii.

Ziua de 1 aprilie este recunoscută ca Zi a Păcălelilor în majoritatea ţărilor lumii. Marcată mai întâi în Europa, a trecut peste ocean şi, apoi, s-a răspândit în majoritatea ţărilor de pe glob. Este totuşi sărbătorită cu preponderenţă în Europa şi în America şi mai puţin de civilizaţiile orientale.

În Franţa, Ziua Păcălelilor a fost marcată pentru prima dată în secolul al XVI-lea, pe timpul domniei lui Carol al IX-lea, când s-a schimbat data Anului Nou. Atât în Franţa, cât şi în Belgia, Italia şi Olanda, celor păcăliţi li se spune „Poisson d'Avril” (peşte de aprilie). Această denumire se datorează faptului că, potrivit astrologiei, în aprilie soarele părăseşte semnul zodiacal al "Peştilor". De asemenea, cei păcăliţi trebuie să poarte întreaga zi o hârtie în formă de peşte, prinsă pe spate cu un ac de gămălie.

În Germania, prima zi a lunii aprilie este considerată o zi a farselor nevinovate, iar în Anglia, ''April Fools' Day'' a început să fie sărbătorită abia prin secolul al XVIII-lea, după ce a fost importată de la germani. Celui păcălit i se spune "noddy" şi trebuie să poarte o coadă ataşată pantalonilor sau fustei, iar în Scoţia, i se spune "April qowk" sau "April cuckoo" (cuc de aprilie), pentru că aceasta este prima pasăre care vesteşte sosirea primăverii. Sărbătorirea acestei zile este larg răspândită şi la americani, unde cele mai populare farse sunt legatul şireturilor şi înlocuirea zahărului cu sare. Această zi este marcată şi în Japonia, doar că acolo i se spune "ziua păpuşilor" sau ziua bucuriei celor mici şi se respectă obiceiul de a li se oferi acestora în dar păpuşi.

În alte ţări, această zi este sărbătorită la date diferite. Astfel, în Danemarca şi în Suedia este marcată la 1 mai. În unele state din America Latină, printre care Peru, Mexic şi Columbia, se sărbătoreşte la 28 decembrie şi poartă numele ''Dia de los inocentes'' (ziua celor naivi). În Iran şi în unele părţi din India, Ziua Păcălelilor ("Sizdah Bedar") are loc în cea de-a 13-a zi a Anului Nou (Nowruz), sărbătorită la 21 martie.

La noi în ţară, Ziua păcălelilor se sărbătoreşte începând cu secolul al XIX-lea. Potrivit site-ului istorie-pe-scurt.ro, se obişnuieşte ca farsele să fie făcute până la ora prânzului, altfel acestea aduc ghinion păcăliciului. Tradiţia spune că dacă o fată frumoasă reuşeşte să te păcălească, trebuie să o iei de nevastă sau măcar să fii prietenul ei. Dar nu este indicat să te căsătoreşti la 1 aprilie, pentru că bărbatul însurat în această zi va fi toată viaţa sub papucul nevestei. Copiii născuţi la 1 aprilie vor avea succes pe aproape toate planurile, dar ar fi bine să stea departe de jocurile de noroc.

Stirea anterioara

Magazin de echipamente de schi! Vă așteptăm în orice perioadă!

Stirea Urmatoare

LPS BOTOȘANI - Campioni naționali de juniori U20 la Campionatul Național de Semimaraton

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.