Tradițiile și meșteșugurile ibăneștene incluse într-un proiect național al renumitului fotograf Răzvan Voiculescu

Tradițiile și meșteșugurile ibăneștene incluse într-un proiect național al renumitului fotograf Răzvan Voiculescu

Arta tradițională, meseria din lada de zestre a spiritualității românești este încă vie în comuna Ibănești, din județul Botoșani. Meșterii populari îmbogățesc zi de zi tezaurul folcloric ibăneștean cu obiecte de artă tradițională de mare valoare artistică, culturală și spirituală.

Pentru a face cunoscute tinerei generații meșteșugurile tradiționale, unul din ambasadorii tradițiilor ibăneștene, meșterul popular Racu Aurelia a primit recent vizita echipei renumitului fotograf Răzvan Voiculescu pentru a surprinde fotografic, străvechea artă a țesutului la război.

Ipostazele de lucru ale creatoarei vor face parte din cel de-al doilea album de fotografie  dedicat satului tradițional intitulat „ROST - Esenţe, gusturi şi stări româneşti”, un volum impresionant de 300 de pagini în condiţii grafice de excepţie şi o colecţie de ipostaze ale rostului: meşteşuguri, obiceiuri, momente, poveşti de viaţă. Proiectul național al fotografului Răzvan Voiculescu și-a propus, în cel de-al doilea album de fotografie de artă, care va fi însoțit și de un scurtmetraj, să redescopere zone, obiceiuri și meșteșuguri aproape uitate din zona Moldovei și Olteniei, concentrându-se mai ales pe figurile unor „Păstrători de Rost”.

Ghidați de motto-ul „Avem un Rost. Îl păstrăm.” („Rostul e sens, e tâlc, e menire. Rostul înseamna rânduială și un mod anume de a trăi. Identitatea începe cu a-ți ști rostul pe lume, iar când nu-l mai ai se cheamă că te-ai rătăcit.”), echipa „Căutătorii de Rost” a descoperit poeziile și poveștile spuse cu tâlc de dna Aurelia Racu, „Păstrătoarea de Rost” de pe meleaguri ibăneștene. Echipa de filmare a proiectului „ROST” a fost cucerită de casa „muzeu”, de măestria, priceperea, iscusința și energia pe care o emană creatoarea Aurelia Racu, numind-o pe rețelele de socializare un „argint viu”.

„Tradițiile sunt necesare și eterne ca diamantele. Fără cultură și tradiție, noi nu existăm. Meșterii populari sunt cei care creează o punte de legătură între trecut și viitor. Obiectele lucrate manual, țesăturile și broderiile sunt mărturii vii care redau îndemânarea și forța creatoare a femeilor de la sat.  Fiecare creație meșteșugărească a doamnei Racu Aurelia reflectă istoria și moștenirea culturală a spațiului ibăneștean. Îi suntem recunoscători că zi de zi îmbogățește zestrea tradițională a comunei Ibănești! Mulțumim inițiatorului și echipei de proiect pentru interesul manifestat față de tradițiile și cultura ibăneșteană!”, a precizat primarul comunei Ibănești, dl. ing. Romică Magopeț.

Autorul albumului, Răzvan Voiculescu, s-a născut la București, în 1965. A absolvit Institutul de Arte Plastice din Copenhaga, s-a specializat în grafic design și fotografie la Colegiul de Arte Vizuale din New York, a avut exoziții personale de fotografie la Copenhaga, Goteborg, Paris. Fotograful a mai lansat, în urmă cu câțiva ani, alte două albume de fotografie, unul despre „Țara Lăpușului” și altul intitulat „Bucătăria hoinară”.

Stirea anterioara

Veteran jandarm condus pe ultimul drum

Stirea Urmatoare

Jandarmii botoșăneni vor fi în mijlocul cetățenilor la manifestările de Sf. Gheorghe

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.