Hramul de vară a Mănăstirii Eşanca din judeţul Botoşani

Hramul de vară a Mănăstirii Eşanca din judeţul Botoşani

Mănăstirea Eşanca, ocrotită de Sfânta Treime, Sfântul Serafim de Sarov şi Sfânta Cuvioasă Parascheva, şi-a serbat azi, 19 iulie, hramul de vară. Pelerinii au participat la Sfânta Liturghie şi s-au închinat în sfânta biserică, ce adăposteşte un fragment din moaştele Sfântului Serafim de Sarov. Înainte de Sfânta Liturghie a fost sfinţită o icoană a Maicii Domnului, pictată în Sfântul Munte Athos din Grecia.

Pelerinii din mai multe zone ale Moldovei şi-au îndreptat paşii către Mănăstirea Eşanca din judeţul Botoşani. Singura aşezare monahală din zona Darabaniului a îmbrăcat straie de sărbătoare în ziua pomenirii Aflării moaştelor Sfântului Serafim de Sarov. În ajunul sărbătorii a fost oficiată slujba Privegherii de către un sobor de preoţi, la finalul căreia a avut loc procesiunea cu moaştele Sfântului Serafim de Sarov în jurul sfântului lăcaş. Azi dimineaţă, copiii îmbrăcaţi în costume naţionale, credincioşii şi soborul de preoţi şi diaconi, l-au întâmpinat în poarta aşezării monahale pe PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, în calitate de delegat al Înalt Preasfinţitului Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Bucurie mare la acest moment a fost şi pentru obştea de maici, păstorită de monahia Petronia Ilaş, stareţa mănăstirii. Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul şi-a exprimat bucuria pentru faptul că se află la hramul obştii Mănăstirii Eşanca “care se înfiripează şi dă viabilitate acestei aşezări monahale”.

„Ne-am adunat aici din mai multe zone ale Moldovei şi credem că Dumnezeu a numărat paşii noştri până la acest loc binecuvântat. Nădăjduim să plecăm de aici cu o binecuvântare de la Dumnezeu şi cu un har special pe care Dumnezeu îl va pune în sufletele noastre. Una din cele mai importante învăţături ale Sfântului Serafim de Sarov, pe care îl cinstim astăzi, a fost aceea că în permanenţă creştinul ortodox atât cât viază trebuie să fie receptacol de Duh Sfânt. Să ne deschidem sufletele ca o floare şi Dumnezeu va trimite o picătură din harul Său. Mulţumim Înalt Preasfinţitului Teofan care ne-a prilejuit acest moment, astfel încât să fim părtaşi la popasul duhovnicesc care s-a împropriat aici de câţiva ani. Să vă binecuvânteze sfinţii protectori ai acestei sfinte mănăstiri”, a spus Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, scrie agentia de stiri Basilica.

A urmat sfinţirea icoana Maicii Domnului, pictată în Sfântul Munte Athos din Grecia, de către PS Ioachim Băcăuanul, care a fost aşezată în strana Maicii Domnului. Sfânta Liturghie a fost săvârşită în altarul de vară al Mănăstirii Eşanca de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, alături de un sobor de 40 de preoţi şi diaconi. Răspunsurile liturgice a fost oferit de un grup de studenţi şi absolvenţi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă “Dumitru Stăniloae” din Iaşi. Cuvântul de învăţătură a fost ţinut de pr. prof. dr. Ion Vicovan, prodecanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă 'Dumitru Stăniloae' din Iaşi şi consilier pentru învăţământ universitar în cadrul Sectorului Învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Iaşilor, care a amintit că Biserica noastră face pomenire atât sfinţilor din neamul nostru cât şi celor din alt neam “pentru că ei sunt cei care pururea se roagă la Dumnezeu pentru noi”. “Numele de Serafim sau Serafima este întâlnit de regulă în viaţa monahală. Prin acest nume ei trebuie să arate că slujesc mereu Dumnezeului celui în Treime lăudat pentru slava Preasfintei Treimi şi mântuirea lor. Sfântul Serafim de Sarov s-a născut în Rusia într-o perioadă în care monahismul cunoştea o anumită relaxare. La începutul sec. al XVIII-lea monahismul din Rusia a avut de suferit într-o anumită măsură”, a spus pr. prof. dr. Ion Vicovan. La final, a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru ctitorii Mănăstirii Eşanca plecaţi la Domnul. Protos. Serafim Grigoraş, slujitor la Catedrala mitropolitană din Iaşi, cel care a sprijinit înfiinţarea aşezării monahale de la Eşanca, a mulţumit tuturor pentru prezenţă, iar Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul a remarcat că în ultima perioadă a fost restaurat cultul unor sfinţi, “unul dintre ei fiind Sfântul Serafim de Sarov”.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Pentru al doilea an consecutiv luptătorii U20 de la Liceul Sportiv Botoșani sunt lideri incontestabili la nivel național

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.