Casa în care a copilărit Enescu, pe punctul de a se prăbuşi

Casa în care a copilărit Enescu, pe punctul de a se prăbuşi

Una dintre cele mai importante clădiri din judeţul Botoşani, casa lui George Enescu din Mihăileni- Botoşani, este la un pas de dărâmare.

Pianista Raluca Ştirbăţ, din Viena, expertă în muzica lui Enescu, a lansat un apel internaţional, încercând să salveze clădirea şi să determine autorităţile din România să se implice în rezolvarea situaţiei.

Ea spune într-un interviu pe care i l-a acordat jurnalistului Victor Eskenasy de la Radio Europa Liberă, dar şi postului de televiziune B1 TV, că această casă a aparţinut bunicilor după mamă ai lui Enescu – preotului Ioan Cosmovici şi soţiei sale Zenovia, născută Vogoride. Acolo s-a născut mama compozitorului, Maria Cosmovici, mai târziu Maria Enescu, în 1839, şi acolo a şi murit în martie 1909.

Este o casă extrem de importantă pentru Enescu, pentru cultura română, pentru tot ceea ce avem noi mai de preţ. Din păcate statul juridic al este este foarte neclar. În momentul în care am văzut-o, am avut un şoc. Problema cea mare este că ea nu a fost introdusă pe lista caselor de patrimoniu. E de neînţeles“, a afirmat Ştirbăţ, citat de botosaninews.

Având în vedere că părinţii lui Enescu – Costache şi Maria – s-au despărţit (Costache rămânând la Cracalia şi Maria Enescu la Mihăileni), toate vacanţele pe care George Enescu le făcea în România, toate verile petrecute în România, le împărţea în mod egal – cât putea el de egal – între casa tatălui (între conacul) de la Cracalia şi casa mamei de la Mihăileni, mai povesteşte Raluca Ştirbăţ.

Aici a lucrat foarte mult, aici a definitivat lucrări – printre care Simfonia concertantă pentru violoncel şi orchestră op. 8 (în noiembrie 1901, la căpătâiul mamei sale bolnave), lieduri (Plugar sau Die nächtliche Heerschau) şi alte lucrări“, spune pianista.

Actualul deţinător – sau cel care îngrijeşte casa – intenţionează să o demoleze pentru a-şi extinde gospodăria. Raluca Ştirbăţ mai arată că, în prezent, casa este folosită ca hambar, ca depozit pentru cartofi şi se pare că aceasta este intenţia proprietarilor – de a se extinde, pentru că ei au o altă casă alături şi „doresc să radă această căsuţă de pe faţa pămîntului.”

Raluca Ştirbăţ trăieşte la Viena, unde a înfiinţat Societatea Internaţională „George Enescu“.

Un cunoscut muzicolog britanic, Norman Lebrecht, publica pe blogul său Slipped Disc, asociat revistei online artsjournal.com, un text mărturie la care adăuga „Cerem cititorilor care au contacte guvernamentale la Bucureşti şi Bruxelles să facă toate eforturile posibile pentru salvarea acestui sit de patrimoniu naţional şi internaţional“.

Şi editorul şi criticul Martin Anderson (Tocatta Press & Classics) a cerut Societăţii britanice „George Enescu“ să intervină, inclusiv pe lângă ambasadorul României la Londra, mai scrie jurnalistul Victor Eskenasy, pe site-ul Europa Liberă.

Directorul Direcţiei pentru Cultură, Dănuţ Huţu, a declarat că Ministerul Culturii a demarat demersurile pentru ca locuinţa în care a copilărit Enmescu să fie inclusă pe lista obiectivelor din patrimoniul naţional.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Sancțiune de 2.000 de lei și material lemnos confiscat

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.