Statutul parlamentarilor a fost declarat neconstituţional. Cum motivează CCR decizia

Statutul parlamentarilor a fost declarat neconstituţional. Cum motivează CCR decizia

Judecătorii Curţii Constituţionale au constatat că statutul parlamentarilor este neconstituţional şi trebuie reexaminat în Parlament. Sesizarea Curţii a fost făcută de PDL şi PPDD, după ce majoritatea parlamentară a USL a promovat modificări la legea care stabileşte statutul şi imunităţile care se aplică parlamentarilor.

Principala modificare contestată se referea la majorarea de la 15 la 45 de zile a termenului în care un parlamentar poate contesta un raport al ANI, în cazul unei decizii de incompatibilitate. Articolul de lege a fost declarat neconstituţional de către judecătorii CCR.

Un alt articol declarat neconstituţional este cel referitor la conflictul de interese pentru parlamentari. Noul statut promovat de USL prevede ca, în cazul în care se constată conflictul de interese, parlamentarul să fie pedepsit cu interdicţia de a participa la şedinţele camerei din care face parte, pe un termen de maximum 6 luni.

De asemenea, articolul declarat neconstituţional mai prevede că parlamentarul are la dispoziţie 45 de zile să conteste raportul ANI privind conflictul de interese, majorare similară cu cea din cazul incompatibilităţii, de la 15 zile la 45 de zile.

Un judecător al Curţii Constituţionale a explicat pentru gândul că motivul pentru care plenul CCR a luat această decizie, cu majoritate de voturi, a fost că cele două articole din statutul parlamentarilor încalcă articolul 16 din Constituţie.

Intitulat "Egalitatea de drepturi", articolul 16 din Constituţia României spune, la alineatul 1, că "cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări".

Astfel, prin cele două articole declarate neconstituţionale, parlamentarii români ar fi avut drepturi privilegiate în raport cu ANI, pentru că restul funcţionarilor publici şi aleşilor români au la dispoziţie doar 15 zile să conteste un raport de incompatibilitate sau conflict de interese, în timp ce parlamentarii ar fi avut la dispoziţie 45 de zile.

Aflat la Viena, preşedintele Traian Băsescu a exclamat "Yes!", la aflarea veştii că judecătorii CCR au dat această decizie. Motivarea deciziei CCR va fi publicată în Monitorul Oficial, o dată cu decizia.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

ISU Botoșani: Respectarea regulilor de prevenire a incendiilor

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.