Primarii îşi pot delega atribuţiile de stare civilă şi funcţionarilor de la Evidenţa populaţiei. Proiectul merge la Senat

Primarii îşi pot delega atribuţiile de stare civilă şi funcţionarilor de la Evidenţa populaţiei. Proiectul merge la Senat

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege care instituie posibilitatea ca primarii să poată să-şi delege atribuţiile de stare civilă şi funcţionarilor publici de la Direcţiile de evidenţa populaţiei.

S-au înregistrat 254 de voturi "pentru", unul "împotrivă" şi 39 de abţineri.

Propunerea legislativă prevede modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ şi a Legii nr.119/1996 cu privire Ia actele de stare civilă.

„Primarul poate delega, prin dispoziţie, atribuţiile ce îi sunt conferite de lege şi alte acte normative viceprimarului, secretarului general al unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale, conducătorilor compartimentelor funcţionale sau personalului din aparatul de specialitate, administratorului public, precum şi conducătorilor instituţiilor şi serviciilor publice de interes local, în funcţie de competenţele ce le revin în domeniile respective. Delegarea atribuţiilor de stare civilă se poate realiza şi către funcţionarii publici din compartimentele de stare civilă sau evidenţa populaţiei", prevede proiectul adoptat.

Actul normativ mai stabileşte că sunt ofiţeri de stare civilă la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale din cadrul judeţelor, pe lângă primarii municipiilor, oraşelor şi comunelor, şi personalul care are atribuţii de stare civilă şi de evidenţă a persoanelor, în condiţiile stabilite în normele metodologice de aplicare unitară a dispoziţiilor în materie de stare civilă.

Liderul deputaţilor PNL, Gabriel Andronache, iniţiator al proiectului, a explicat că aceste prevederi sunt necesare în urma ordonanţei de Guvern aprobare la sfârşitul anului trecut care prevede compensarea cu timp liber a activităţii din weekend.

„Astfel, se impune ca angajaţilor compartimentelor de evidenţă a populaţiei să le fie delegate atribuţii de stare civilă, astfel încât sarcina prestării de ore în afara orelor normale de program să fie distribuită cât mai multor persoane, în această modalitate fiind asigurat şi dezideratul fluidităţii serviciilor de stare civilă în weekend, dar şi asigurarea funcţionalităţii în zilele în care angajaţii care au lucrat în weekend solicită acordarea de zile sau ore libere în timpul săptămânii", a precizat Andronache.

Actul normativ vizează şi situaţiile în care sistemele informatice folosite pentru operaţiunile de stare civilă şi în special cele folosite pentru oficierea căsătoriilor sunt inoperabile, blocate sau au întârzieri foarte mari în procesarea datelor.

„În caz de forţă majoră care face imposibilă completarea în sistem informatic sau în cazul unor limitări tehnice sesizate de către Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne sau, după caz, de către Departamentul consular din cadrul Ministerului Afacerilor Externe ori în cazul municipiilor reşedinţă de judeţ, a sectoarelor municipiului Bucureşti de către primar, actele de stare civilă exemplarul I se completează olograf, urmând ca, după încetarea forţei majore sau înlăturarea disfuncţionalităţilor de ordin tehnic, acestea să fie completate informatic şi validate în Registrul de stare civilă exemplarul II", mai prevede actul normativ.

Potrivit lui Gabriel Andronache, la sistemul online care generează certificatele de căsătorie apar situaţii în care, din cauza încărcării, nu se pot emite în timp real certificatele. „Acest lucru generează probleme pentru că, fără certificat, tinerii căsătoriţi nu pot să meargă la biserică. În plus, intervin şi decalări ale programului pentru miri", a arătat el.

Camera Deputaţilor este primul for legislativ sesizat, Senatul fiind decizional.

Stirea anterioara

Ce să știm înainte de a începe o cură de detoxifiere

Stirea Urmatoare

ATENȚIE la fraudele online – nu le da șansa să te păcălească!

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.