Românii au liber la muncă în orice ţară din UE începând de azi

Românii au liber la muncă în orice ţară din UE începând de azi

Restricţiile pe piaţa muncii pentru români şi bulgari vor fi ridicate în toate ţările UE, de la 1 ianuarie 2014, nouă ţări din spaţiul UE vor fi obligate să se alinieze directivelor comunitare şi să liberalizeze total piaţa muncii. Elimininarea oricăror restricţii vine pe fondul temerilor că va exista un val de imigranţi din România şi Bulgaria care vor "abuza" de beneficiile sistemelor sociale din ţări precum Marea Britanie sau Germania.

La 7 ani de la aderarea României şi Bulgariei la UE, Austria, Germania, Olanda, Belgia, Luxemburg, Franţa, Malta şi Marea Britanie vor ridica restricţiile pe piaţa muncii impuse muncitorilor din cele două ţări. La cele 8 se adaugă şi Spania, care în decembrie 2012 a primit acordul Comisiei Europene pentru a reintroduce restricţiile doar pentru muncitorii români, din cauza crizei economice şi financiare. Potrivit Acordului asupra liberei circulaţii a persoanelor dintre Elveţia şi UE, Berna poate menţine restricţiile pentru români şi bulgari până la 31 mai 2019.

CE JOBURI pot găsi românii în cele 9 ţări

Cele mai multe joburi rămase neocupate în Germania sunt cele de finanţişti şi agenţi de vânzări, în timp ce angajatorii din Marea Britanie nu găsesc mai ales manageri, IT-işti şi asistenţi medicali.

Firmele din Austria vor în special personal în hoteluri şi restaurante, iar angajatorii din Belgia nu găsesc muncitori în asamblarea de piese şi operatori de maşini, potrivit unei monitorizări realizate de centrul Comisiei Europene, EURES.

Aproape 2 milioane de joburi disponibile în ţările UE pentru cetăţenii din alte ţări

Potrivit portalului Eures, care centralizează toate joburile disponibile la nivelul UE adresate cetăţenilor din orice altă ţară comunitară, sunt 1,96 milioane de posturi vacante în acest moment.

Cele mai căutate ocupaţii de către angajatori:

1  Ingineri de sisteme şi programatori 1154 firme

2  Bucătari 879

3  Şefi de sală, chelneri şi barmani 810

4  Ingineri şi tehnicieni în mecanică 735

5  Agenţi de vânzări în întreprinderi 679

6  Alţi specialişti în informatică 663

7  Tehnicieni informaţicieni 660

8  Directori de vânzări şi marketing 614

9  Ingineri şi tehnicieni în electricitate 555

10  Ingineri mecanici diplomaţi etc. 551

Germania

1. Specialişti în domeniile Finanţe şi Vânzări - 22.600

2. Electronişti şi specialişti în instalaţii electrice - 20,500

3. Mecanici şi instalatori - 15.590

4. Arhitecţi, ingineri -15.300

5. Muncitori în finisare de construcţii - 14.500

Marea Britanie

1. Manageri de departamente - 240.400

2. Specialişti în asistenţă medicală şi tratamente moderne - 68.300

3. Specialişti în domeniile Finanţe şi Vânzări - 63.660

4. IT-işti şi specialişti în calculatoare - 38.600)

5. Asistenţi medicali - 34.480

Belgia

1. Muncitori în asamblarea de piese - 7.000

2. Operatori de maşini - 6.990

3. Vânzători în magazine - 6.470

4. Vânzători în pieţe - 6.460

5. Casieri şi lucrători comerciali - 6.450

Austria

1. Personal în hoteluri şi restaurante - 11.185

2. Vânzători în magazine - 4.000)

3. Mecanici şi instalatori - 2.670

4. Muncitori în finisare de construcţii - 2.300

5. Electronişti şi specialişti în instalaţii electrice - 2.150

În ciuda avalanşei de articole de presă din ultimul an, Marea Britanie nu este singura opţiune din 2014 pentru românii care vor să muncească în afara ţării. Sunt alte ţări cu salarii mai mari care şterg toate restricţiile pentru români începând cu 1 ianuarie.

LISTA cuprinde şi ţările cu cele mai mari salarii minime din UE - Luxemburg, Belgia şi Olanda. Alte două ţări cu salarii mari care îşi deschid TOTAL piaţa muncii pentru români şi bulgari de la 1 ianuarie sunt Irlanda şi Franţa.

În Luxemburg, ţara cu cel mai mare salariu minim din UE, Guvernul a decis să menţină în vigoare măsurile naţionale aplicate statelor UE 10 începând cu data de 01.04.2004. Aceste restrictii sunt valabile si pentru cetatenii romani, dar vor expira la 31 decembrie 2013

Din 2014 românii pot câştiga minim 1.874 de euro pe lună dacă îşi găsesc un angajator luxemburghez dispus să îi recruteze.

Belgia este o altă ţară în care salariile sunt mult mai bune decât în Marea Britanie. Aici, angajatorii sunt obligaţi să plătească minim 1.502 euro fiecărui angajat, indiferent de domeniul de activitate. Angajatorii din Olanda sunt mai exigenţi la restricţiile de limbă, ca şi cei din Franţa - sunt puţini cei care te angajează doar cu limba engleză.

În acest timp, britanicii, îngrijoraţi de venirea românilor, anunţă reducerea beneficiilor sociale pentru migranţi. Premierul britanic, David Cameron, a anunţat, marţi seara, măsuri dure împotriva aşa-numitului "turism pentru beneficii sociale", afirmând că imigranţii din cadrul UE nu vor putea să pretindă sprijin din partea contribuabililor pe termen nelimitat, relatează BBC News Online.

Premierul a declarat că cetăţenii britanici sunt "profund îngrijoraţi" de nivelul imigraţiei provenind din România şi Bulgaria şi a anunţat o serie de măsuri pentru a se adresa îngrijorărilor publicului în legătură cu impactul imigraţiei curente şi viitoare din Europa de Est asupra economiei Marii Britanii şi a serviciilor publice.

Topul salariilor minime (2013)

1. Luxemburg -1.874 euro

2. Belgia -1.502 euro

3. Olanda - 1.478 euro

4. Irlanda - 1.462 euro

5. Franţa - 1.430 euro

6. Marea Britanie - 1.190 euro

Sursa: realitatea.net

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Spectacol pentru adulți al Teatrului din Galaţi la Teatrul „Vasilache”: „Natură moartă cu nepot obez”

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.