Trimite stirea ta ! [email protected]

ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
ITM Botoșani face verificări în perioadele cu temperaturi extreme. Vezi măsurile aplicate!

ITM Botoșani face verificări în perioadele cu temperaturi extreme. Vezi măsurile aplicate!

Categorie : Social

Având în vedere că în această perioada au fost temperaturi ridicate extreme, Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoşani a verificat dacă angajatorii respectă prevederile legale ale Ordonanţei de Urgenţă 99/2000 – privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă.

În sensul Ordonanţei de Urgenţă nr.99/2000, prin temperaturi extreme ridicate se înţeleg temperaturi exterioare ale aerului, care depăşesc + 37° C sau corelate cu condiţii de umiditate mare, astfel încât indicele de comfort termic să depăşească 80 %, minim două zile consecutive.

Autoritatea Naţională de Meteorologie are obligaţia de a comunica zonele în care temperatura, respectiv indicele temperatură – umiditate, atinge pragurile valorice menţionate, precum şi zonele pentru care se prognozează atingerea sau depăşirea  acestor praguri.

La Botoşani numai în ziua de 08.07.2015 au fost îndeplinite condiţiile prevăzute de Ordonanţa 99/2000, respectiv, la ora 15, temperatura a fost de 37 grade, indicele de umiditate de 28%, vânt 8 km/h.

În această zi s-au efectuat verificări, constatându-se următoarele:
- au fost  controlate  un număr de 4 unităţi, cu  77 de salariaţi expuşi,
- au fost depistate 5 deficienţe conform Ordonanţei 99/2000,
- au fost dispuse 5 măsuri şi au fost aplicate 5 avertismente.

Deficienţele constatate se referă la:
- acordarea apei câte 2-4 litri persoană/ schimb,
- evaluarea riscurilor pentru persoanele sensibile.

Inspectorii de muncă din cadrul Compartimentului Control  Securitate şi Sănătate în Muncă vor efectua în continuare controale privind respectarea prevederilor Legii nr. 346 din 18 iulie 2001 pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă nr.99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă.

ZiareBotosani.ro

Social: Alte articole din Botosani