Greşeala pe care o fac gospodinele când fac cozonaci. De ce nu cresc!

Greşeala pe care o fac gospodinele când fac cozonaci. De ce nu cresc!

De foarte multe ori gospodinele fac mici greşeli în prepararea unei reţete, greşeli ce duc la eşecul acesteia.

Aluatul de cozonac e foarte delicat şi sensibil. În bucătărie trebuie să fie foarte cald şi să nu fie deloc curent. Ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei (în afară de lapte). Vasul de la mixer trebuie să fie cald (clătiţi-l cu apă fierbinte şi apoi ştergeţi-l). Nu opăriţi drojdia! Lichidele trebuie să fie calde, dar nu fierbinţi. Nu puneţi prea multă faina; adăugaţi câte puţină şi frământaţi bine de fiecare dată. Aluatul trebuie să fie un pic lipicios la pipăit, dar să nu se lipească de vas, şi elastic, cu consistenta asemănătoare cu lobul urechii. Frământaţi fără milă. Nu umblaţi la uşa de la cuptor în primele 20 de minute de coacere.

Dacă nu aveţi un mixer care poate să amestece coca de cozonac şi de pâine, trebuie să dizolvaţi drojdia în 75 ml de lapte cald (40-43°C, 105-110°F) cu două linguriţe de zahăr, pe care le scădeţi din cei 400 ml de lapte şi 300 g de zahăr. Lăsaţi drojdia zece minute. Adăugaţi şi zahărul la lapte şi ouă. Puneţi faina (800 g) într-un castron mare sau într-un lighean, formând o grămăjoară. Scobiţi un crater şi turnaţi în el amestecul cu lapte, ouă, zahăr etc. Turnaţi şi laptele cu drojdie. Amestecaţi cu grijă, incorporând lichidele în făină. Adăugaţi faina că mai sus, câte puţină, până când aluatul se dezlipeşte de pe vas. Frământaţi cu încredere şi aplomb 15–20 de minute, până când face băşicuţe (da, e foarte greu fără mixer).

Stirea anterioara

Topește grăsimea rapid cu acest amestec detoxifiant!

Stirea Urmatoare

Exercițiu de amploare a pompierilor din Botoșani, Dorohoi și Săveni. Misiuni de salvare în cazul unor incendii

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.