Trei moduri de a înlătura pesticidele de pe alimente

Trei moduri de a înlătura pesticidele de pe alimente

Fructele si legumele pe care le consumam zilnic pot contine pesticide, indiferent de tipul fructului sau legumei respective. Daca sunt folosite în timpul cultivarii, în multe cazuri pesticidele pot lasa în urma reziduuri. Dupa o testare aleatorie pe fructe si legume, initiata de anumite grupuri de sustinere si ONG-uri, concluziile au indicat cantitati mari de reziduuri provenite din pesticide aflate pe suprafata lor. Reziduurile toxice sunt suficient de daunatoare încat sa provoace tulburari severe. Multi cred ca prin simpla spalare cu apa a fructelor si legumelor pesticidele pot fi îndepartate; totusi, spalarea numai cu apa nu este suficienta.

Cu exceptia cazului în care cumparati numai alimente certificate organic, sansele sa consumati o cantitate semnificativa de chimicale la fiecare portie de fructe si legume „sanatoase" sunt foarte mari.

Pentru a informa populatia în legatura cu acest pericol si pentru a-i oferi o educatie în ceea ce priveste mentinerea sanatatii, Environmental Working Group (EWG) publica un raport anual ale celor mai toxice si curate fructe si legume pe care le puteti achizitiona. Lista cu cele mai toxice poarta denumirea de „Duzina murdara".

Iata mai jos cele 12 alimente pe care trebuie sa le cumparati în varianta lor organica.
Cei doisprezece raufacatori de pe lista actuala „Duzina murdara", apartinand EWG, sunt:
Merele;
Capsunile;
Strugurii;
telina;
Piersicile;
Spanacul;
Ardeii dulci;
Nectarinele (de import);
Castravetii;
Rosiile cherry;
Pastaile de mazare (de import);
Cartofii.


Fructele si legumele cu cele mai putine pesticide sunt:
Avocado;
Porumbul dulce;
Ananasul;
Varza;
Mazarea dulce (congelata);
Ceapa;
Sparanghelul;
Mango;
Papaya;
Kiwi;
Vinetele;
Grapefruit;
Pepenele Cantaloupe;
Conopida;
Cartofii dulci.

Totusi, indiferent de situatie, trebuie sa va asigurati ca fructele sau legumele pe care le cumparati sa fie curate înainte de a le consuma. Desi guvernele încearca o sensibilizare a fermierilor si comerciantilor în privinta efectelor secundare ale pesticidelor, specialistii în îngrijire medicala sfatuiesc consumatorii sa caute alternative precum alimentele organice. Cu toate ca prezenta reziduurilor provenite din pesticide în alimente nu creeaza o amenintare imediata pentru sanatate, este recomandat sa fiti atenti la ceea ce cumparati si de unde cumparati pentru a va asigura ca sanatatea nu va va fi afectata pe termen lung.

Moduri de îndepartare a pesticidelor de pe fructe si legume

Spalati-le corect, cu apa sarata.
O cantitate substantiala de pesticide prezenta pe suprafata produsului poate fi îndepartata daca acesta este spalat asa cum trebuie. Potrivit Centrului pentru stiinta si Mediu (CSE), o buna solutie ar fi spalarea fructelor si legumelor cu apa sarata. Astfel pot fi îndepartate majoritatea reziduurilor provenite din pesticide care se afla în mod normal la suprafata. Spalarea tuturor fructelor si legumelor cu apa sarata va elimina cea mai mare parte e reziduurilor care exista pe suprafata lor. Prin spalarea cu apa rece, doar în jur de 75 pana la 80% din reziduuri sunt îndepartate. Asigurati-va ca le spalati complet. Daca exista tulpini si crapaturi, atunci concentrati-va si asupra acelor suprafete. Academia Americana de Pediatrie a emis în 2012 un raport important potrivit caruia copiii prezinta o sensibilitate aparte la potentialul toxic al reziduurilor provenite din pesticide. Spaland alimentele cu grija, protejati sanatatea întregii familii.

Otet / Suc de lamaie
Exista un truc simplu si necostisitor care va poate ajuta sa scapati de chimicalele neplacute. Puteti spala pur si simplu produsul proaspat în solutie de otet alb distilat si apa. Gayle Povis Alleman, un dietetician avizat, sugereaza sa scufundati fructele si legumele într-o solutie cu 10% otet si 90% apa. Preparati amestecul si apoi lasati produsul sa stea în el pentru 15-20 de minute. Cand îl veti scoate afara veti observa ca apa ramasa în vas este murdara si poate contine o substanta lipicioasa. Clatiti fructele si legumele în apa rece, iar apoi va puteti bucura de un produs mai curat. Aceasta metoda nu ar trebui aplicata în cazul fructelor fragile, ca fructele de padure, deoarece acestea au o coaja foarte poroasa care poate fi distrusa absorbind prea mult otet. În cazul altor fructe, nu ar trebui sa ramana nicio urma de aroma de otet. Daca doriti, puteti folosi si suc de lamaie.

Curatati de coaja
Aceasta este una dintre cele mai simple tehnici de îndepartare a reziduurilor provenite din pesticide, fiind o metoda rapida; treceti legumele prin apa calda si curatati-le de coaja. Facand acest lucru veti elimina complet reziduurile. Este o metoda recomandata si mamicilor care nu pot cumpara fructe si legume bio (organice) dar nici nu vor sa dea bebelusilor si copiilor alimente ce contin toxine si pesticide.

Stirea anterioara

Doliu în lumea maneliştilor! Fratele lui Vali Vijelie a murit la doar 16 ani

Stirea Urmatoare

Coafezele, somate să își plătească impozitele! ANAF vrea să reducă evaziunea fiscală și pornește verificarea

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.