TOP 10 alimente care luptă împotriva cancerului

TOP 10 alimente care luptă împotriva cancerului

Cancerul este una dintre nemiloasele boli ale acestui secol. Statisticile îngrijorătoare reușesc să sporească și să justifice disconfortul provocat doar la auzul acestui cuvânt.

Cancerul reprezintă o mutație genetică a celulelor, care la un moment dat încep să se multiplice anormal, cu o rată mult crescută față de cea fiziologică, ducând la apariția unor formațiuni bogat vascularizate, numite tumori. În stadiile avansate, aceste tumori pot afecta și alte organe în afară de focarul de la care au pornit, fenomen cunoscut sub denumirea de metastaze.

Etimologic, cuvântul „cancer” provine din limba greacă, însemnând crab, asociere datorată probabil membrelor crustaceului, ca o metaforă pentru tendința de extindere a tumorilor.

Mergând pe principiul conform căruia e mai ușor de prevenit decât de tratat, atenția a fost îndreptată spre metodele alternative de profilaxie. Pe lângă suplimentele alimentare, stilul de viață și alimentația în sine constituie o armă în prevenția apariției unor afecțiuni, printre care și cancerul.

Ghimbirul
Ghimbirul este un condiment cu o aromă puternică, dar și cu numeroase proprietăți terapeutice. Acesta conține vitamina A, complexul vitaminic B, vitaminele C, E, și minerale precum magneziu, potasiu, zinc, siliciu. Este un bun energizant și are proprietăți calmante în afecțiunile digestive, deoarece combate greața, balonarea și indigestia. Pe lângă aceste efecte, ghimbirul este mai ales un aliment anticancer și, utilizat a la long, previne apariția tumorilor.

Dacă aveți dificultăți în a integra acest condiment în rețetele cu care v-ați obișnuit, puteți consuma ghimbirul sub formă de ceai (din rizomii uscați), disponibil la plafar, sau îl puteți adăuga crud, în apă, alături de lămâie și miere după gust și veți obține o limonadă minunată, potrivită pentru zilele călduroase.

Fructele de pădure
Fructele de pădure, mai ales afinele, sunt bogate în antioxidanți, substanțe care ajută la prevenirea cancerului. Consumate mai ales proaspete, în sezon, sau congelate, în perioada anotimpului rece, fructele de pădure reprezintă o gustare sănătoasă și sățioasă.

Fasolea și lintea
Consumul frecvent de fasole și linte scade riscul apariției cancerului de colon. Acest lucru se datorează și cantității crescute de fibre conținute de aceste legume, astfel că, odată cu reglarea tranzitului, are loc și curățarea colonului, prevenind astfel apariția polipilor pe intestin.

Ceaiul verde
Ceaiul verde, obținut din frunzele de Camellia sinensis, este bogat în antioxidanți, are efecte antitumorale și este un bun tonic pentru organism. Efectul său profilactic antitumoral se manifestă mai ales în ceea ce privește cancerul de stomac și cel pulmonar. Tot din frunzele de C. Sinensis se obține și ceaiul negru, care se prepară din frunzele fermentate. În urma procesului de fermentație, se eliberează o cantitate mai mare de cafeină față de ceaiul verde, nefermentat.

Deși aromele celor două băuturi nu diferă foarte mult, aroma ceaiului verde este plăcut complimentată de lămâie, pe când cel negru se consumă frecvent cu lapte, acesta reprezentând clasicul ceai englezesc.

Vinul roșu
Datorită proprietăților antioxidante și a resveratrolului conținut, consumul unui pahar de vin roșu pe zi, adică a aproximativ 250 ml, previne apariția bolilor cardio-vasculare și a cancerului. Desigur, nu este de neglijat faptul că vinul conține și alcool, care consumat în exces afectează grav funcția ficatului.

Mierea
Pe lângă faptul că mierea este singurul aliment care nu se alterează, are și proprietăți antiseptice și cicatrizante. În prevenția apariției afecțiunilor tumorale, zahărul este unul dintre principalii inamici, așa că înlocuirea sa cu mierea este un prim pas pentru un stil de viață sănătos. Atenție la alimentele cu conținut crescut de zahăr!

Broccoli, varză și conopidă
Legumele crucifere conțin componența chimică numită indol-3-carbinol, care joacă un rol important în combaterea cancerului de sân. Consumul cruciferelor ajută la prevenirea unor afecțiuni tumorale ale colonului sau rectului.

Roșiile
Studiile au demonstrat că roșiile pot ajuta la reducerea riscului de cancer de prostată. Acestea conțin o substanță numită licopen, un antioxidant foarte puternic. Interesant este faptul că licopenul este mai bine absorbit din roșiile procesate termic, spre exemplu în urma consumului de bulion sau sos de roșii.

Turmericul (cunoscut și ca șofran indian sau curcuma)
Turmericul conține curcumină, cunoscută pentru proprietățile sale benefice în prevenția apariției cancerului. Potrivit studiilor, aceasta inhibă unele tipuri de celule tumorale, și încetinește răspândirea cancerului în organism.

Lămâile
Datorită conținutului crescut în vitamina C, poate cel mai popular antioxidant, lămâia rămâne un ingredient nelipsit în arta culinară și în completarea unui stil de viață sănătos și, de ce nu, delicios.

Sursa: independent.md

Stirea anterioara

Modificari la obtinerea permisului auto

Stirea Urmatoare

Spectacol pentru adulți al Teatrului din Galaţi la Teatrul „Vasilache”: „Natură moartă cu nepot obez”

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.