Spune DA donarii de organe

Spune DA donarii de organe

Profesorul universitar doctor Irinel Popescu, şeful Clinicii de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni, crede că românii au o atitudine pozitivă privind donarea de organe pentru transplanturi, dar că trebuie un efort organizatoric pentru ca mai multe spitale din România să contribuie, cu sprijinul Ministerului Sănătăţii, la creşterea numărului de donatori, urmând exemplul unităţilor spitaliceşti din Timişoara şi Oradea, cele care “ţin în viaţă” în acest moment transplantul din ţara noastră.

“Sigur, în toate ţările, consimţământul şi atitudinea faţă de donarea de organe constituie o problemă importantă. După părerea mea, în România, această problemă are în momentul de faţă o soluţie pozitivă, reflectată în rata ridicată de consimţământ. Peste 60% din familiile întrebate în legătură cu prelevarea de organe au fost de acord. În acelaşi timp, sigur că această rată ar putea fi îmbunătăţită. Totuşi, subliniez faptul că raportat la toate cifrele internaţionale, nu rata de consimţământ constituie principalul obstacol în calea transplantului şi mai ales nu asta explică numărul scăzut de organe din sistemul de transplant din România”, a spus dr. Irinel Popescu.

Şeful Clinicii de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni a subliniat faptul că se fac eforturi în continuare.

“Chiar de curând am primit un suport important din partea bisericii prin două înalte distincţii care mi-au fost acordate mie şi domnului profesor Lucan, pentru activitatea din transplant. Eforturile făcute de mass media, de-a lungul timpului, nu încetez să le menţionez de fiecare dată. Şi ele au contribuit la inocularea unei atitudini pozitive în mintea populaţiei faţă de activitatea de transplant. Sunt factorii care, până la urmă, au condus la o atitudine general favorabilă. Şi este păcat să nu completăm această atitudine pozitivă şi favorabilă a populaţiei cu un efort organizatoric, coordonat, sigur, de Ministerul Sănătăţii, care să permită mai multor unităţi spitaliceşti din România să contribuie la creşterea numărului de donatori de la nivel naţional”, a menţionat dr.Irinel Popescu.

În context, şeful Clinicii de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni a dat ca exemplu două spitale judeţene, respectiv cel din Oradea şi cel din Timişoara.

“Avem două exemple, minunate spun eu: Spitalul Judeţean Oradea şi Spitalul Judeţean Timişoara, în care activitatea colegilor de acolo a condus la un număr mare de donatori şi de prelevări de organe. Acest lucru arată că se poate şi că, deocamdată, doar deficienţe organizatorice împiedică şi alte spitale să le urmeze exemplul”, a mai spus vineri, la Cluj-Napoca, la manifestările de marcare a două decenii de la primul program european de transplant renal din România, Irinel Popescu, cel care ocupă şi funcţia de Preşedinte al Academiei de Ştiinţe Medicale.

În acelaşi context, prof. dr. Mihai Lucan, şeful catedrei de Urologie a Universităţii de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” şi al Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca, a precizat că, deşi în ultimii 20 de ani numai la Cluj-Napoca s-au realizat 1.500 de transplanturi renale şi de pancreas, pe lista de aşteptare se află, actualmente, circa 3.500 de pacienţi. Sursa: financiarul.ro

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Coafezele, somate să își plătească impozitele! ANAF vrea să reducă evaziunea fiscală și pornește verificarea

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.