Simptome nebănuite ale problemelor cu tiroida

Simptome nebănuite ale problemelor cu tiroida

Cele mai frecvente dereglari tiroidiene sunt hipotiroidismul si hipertiroidismul. Femeile au o probabilitate de sase ori mai mare de a fi diagnosticate cu tulburari tiroidiene, riscul de aparitie a acestora (mai ales a hipotiroidismului) crescand o data cu varsta.

Tiroida este o glanda mica, de forma unui fluture, fiind situata in partea anterioara a gatului. Pentru ca este implicata in multe dintre functiile organismului, dereglarile ei induc schimbari la nivelul multor organe, de unde si multitudinea de simptome prin care se manifesta.

Tiroida are un rol esential in controlul metabolismului prin hormonii secretati, tiroxina (T4), triiodotironina (T3) si calcitonina.

Produsi din iodul continut de alimente (mai ales din sare), hormonii T3 si T4 sunt implicati, printre altele, in termoreglare, in greutate (prin accelerarea sau prin diminuarea arderilor), in metabolismul bazal, in colesterol si ritmul cardiac, in dezvoltarea tesutului osos si nervos, influenteaza hormonii se.uali, tranzitul intestinal, pielea, unghiile si parul.

Transpiri in exces? Poate fi hipertiroidism

Simptomele caracteristice hipertiroidismului sunt intoleranta la caldura si transpiratia excesiva, agitatia, insomnia, tulburarile de concentrare, slabiciunea musculara, cresterea pulsului cardiac, hipertensiunea, scaunele frecvente, disfunctia erectila, tulburarile oculare (privire fixa, ochi „bulbucati”) si scaderea in greutate, in ciuda apetitului crescut.    

Un exces de hormoni tiroidieni cauzeaza hipertiroidism, dereglare in cadrul careia sunt accelerate toate procesele metabolice. Cea mai frecventa cauza a acestei tulburari este boala Basedow Graves, dereglarea fiind favorizat si de gusa hipertiroidizata si de tratamentul excesiv cu hormoni tiroidieni.

Depresia poate fi accentuata de hipotiroidie

Dereglarile hormonale tiroidiene induc modificari la nivelul intregului organism, determinand aparitia unor simptome ce sugereaza o disfunctie: hipo- sau hipertiroidia. in hipotiroidie: tegumentele sunt uscate, aspre, palide, reci, infiltrate; pacientul tolereaza greu frigul.

La nivel cardiac apar bradicardie si pericardita. Alte simptome sunt: tranzit intestinal incetinit si constipatie, bradipsihie (incetinirea proceselor psihice), depresie sau agravarea unei depresii, tulburari de ciclu menstrual, scaderea fertilitatii, tulburari metabolice, malformatii ale produsului de conceptie in cazul unei sarcini aparute la o femeie cu hipotiroidism netratat.  

Hipertiroidismul se manifesta prin: tegumente umede, calde, hipersudoratie, stare de agitatie, nervozitate, insomnii, afectarea cardiaca de tipul tahicardiei, fibrilatiei atriale, insuficienta cardiaca, tranzit intestinal accelerat cu mai multe scaune/zi nediareice, tremor fin al extremitatilor (cu amplitudine mica si frecventa mare), modificari metabolice de tipul hiperglicemiei cu decompensarea unui diabet zaharat preexistent, scaderea nivelelor de colesterol, cresterea transaminazelor, privire vie, stralucitoare, tulburari de ciclu menstrual si scaderea fertilitatii.   

Te ingrasi pe nesimtite sau slabesti mai greu

Atunci cand, din diverse cauze, tiroida nu mai secreta suficienti hormoni, apar semnele hipotiroidismului. Aceasta dereglare „leneveste” metabolismul, care este controlat de hormonii tiroidieni, ceea ce e posibil sa duca la ingrasare. Hipotiroidismul poate fi cauzat si de extirparea chirurgicala a glandei tiroide, de o boala autoimuna (tiroidita cronica Hashimoto), de deficitul de iod sau de administrarea unor medicamente (litiu).  

Printre simptomele hipotiroidismului se numara: intoleranta la frig, iritabilitatea, caderea parului, pielea uscata, confuzia mentala, tulburarile de memorie, constipatia, crampele musculare, depresia, slabiciunea, oboseala, cresterea in greutate, incetinirea ritmului cardiac, ciclul menstrual abundent, anemia, dislipidemia (cresterea grasimilor sangvine). sursa: sanatate.bzi.ro

Stirea anterioara

A început să-şi renoveze casa, dar, când a dărâmat un perete, a descoperit grozăvia! - FOTO

Stirea Urmatoare

166 de locuri disponibile pentru admiterea la instituții militare de învățământ care școlarizează personal pentru nevoile MAI

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.