Problema gravă de sănătate provocată de purtarea curelei prea strânsă

Problema gravă de sănătate provocată de purtarea curelei prea strânsă

Persoanele care obisnuiesc sa poarte centuri stranse pe abdomen prezinta un risc mai mare de a dezvolta cancer esofagian. Explicatia? Aceste centuri pot provoca reflux gastroesofagian – trecerea continutului stomacului în esofag – afectand mucoasa esofagului si producand leziuni ce pot evolua spre cancer, cred specialistii scotieni.

Centurile foarte stranse preseaza stomacul si pot determina trecerea unei parti a continutului acestuia în esofag, considera cercetatorii de la Universitatile din Glasgow si Strathclyde si de la Southern General Hospital.

Continutul stomacal este puternic acid, din cauza prezentei acidului clorhidric secretat de stomac pentru a digera alimentele. În mod normal, mucoasa stomacului este dotata cu mecanisme de protectie care o apara de actiunea acidului. Însa esofagul nu are o astfel de protectie; de aceea, trecerea continutului acid al stomacului în esofag provoaca eroziuni ale mucoasei esofagiene, marind riscul de aparitie a cancerului la nivelul acestui organ. Cancerul de esofag este un cancer rar, dar numarul de cazuri tinde sa creasca în ultima vreme. Afecteaza în special persoanele de peste 55 de ani, iar primele semne sunt dificultatile la înghitire. Cercetatorii cred ca riscul este mai mare la persoanele supraponderale.

Specialistii au testat 24 de voluntari care nu prezentau, de obicei, reflux gastroesofagian, cerandu-le sa înghita un mic dispozitiv care colecta o serie de date, înainte si dupa ce voluntarii mancasera. Masuratorile au fost facute atat în situatia în care participantii purtau centuri, cat si atunci cand nu le purtau. Cercetatorii au descoperit astfel ca era mai probabil ca participantii sa sufere reflux gastroesofagian atunci cand purtau cingatori stramte, iar efectul s-a dovedit deosebit de pronuntat la persoanele cu exces ponderal.

Presiunea exercitata de centura asupra valvei care închide trecerea dintre esofag si stomac face ca aceasta sa nu mai functioneze normal, permitand continutului acid al stomacului sa treaca înapoi în esofag. Este fenomenul cunoscut sub numele de reflux gastroesofagian si despre care se stie ca este un factor de risc în aparitia cancerului de esofag. Refluxul gastroesofagian determina senzatii neplacute de „arsuri la stomac”, dar poate duce, în timp, si la consecinte mai grave: acidul din continutul stomacal are un efect nociv asupra celulelor din mucoasa esofagului, iar aceste celule modificate prezinta un potential mai mare de malignizare.

Stirea anterioara

Magazin de echipamente de schi! Vă așteptăm în orice perioadă!

Stirea Urmatoare

Pentru al doilea an consecutiv luptătorii U20 de la Liceul Sportiv Botoșani sunt lideri incontestabili la nivel național

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.