Precauții când folosim remedii pe bază de soc

Precauții când folosim remedii pe bază de soc

Socul (Sambucus nigra) este apreciat ca remediu natural, datorita proprietatilor terapeutice ale tuturor partilor componente ale acestui arbust: frunzele (actiune laxativa), florile (diuretice, sudorifice), fructele (vitaminizante, antinevralgice), scoarta (este foarte bogata in substante diuretice). Hipocrate atribuia socului „foarte bune proprietaţi laxative, diuretice şi ginecologice”.

Sucul din flori de soc – socata - este atat o bautura racoritoare aromata, cat si un medicament de nadejde, fiind recomandat in lupta cu infectiile renale si urinare. De asemenea, fructele de soc sunt apreciate in medicina naturista ca fiind cel mai puternic concurent al medicamentelor antivirale de ultima generatie. Efectele socului asupra organismului nu se limiteaza doar la vindecarea racelilor si a gripelor, caci parfumata planta prelungeste tineretea biologica, tonifica si vitaminizeaza. Insa, una dintre cele mai apreciate actiuni ale fructelor de soc este combaterea obezitatii si mentinerea siluetei.

Pe de alta parte, trebuie avut grija la urmatoarele aspecte: Nu supradozati preparatele din soc. Fructele sunt foarte puternice, fiind mai degraba medicament decat aliment. Si, ca orice medicament supradozat, ingerat in cantitati mari - peste 200 g - aceste fructe pot crea probleme. Simptomele intoxicatiei sunt: voma, arsuri la stomac, iritarea gatului, dificultati in respiratie, convulsii. / Fructele necoapte au un anumit grad de toxicitate, intoxicatiile manifestandu-se prin voma, diaree. In acest caz se va administra bolnavului lapte, decoct cu fulgi de ovaz si carbune medicinal. / Tratamentul cu fructe de soc este contraindicat persoanelor cu diaree cronica sau acuta. Desi este unul dintre purgativele cel mai usor de tolerat (este mult mai putin iritativ decat crusinul), fructele de soc pot produce iritatii persoanelor cu colon sensibil. / Uzul excesiv sau prelungit poate duce la pierderi mari de potasiu prin urina. / Aplicarea direct pe piele sau pe mucoase a florilor proaspete va fi evitata deoarece ele produc eriteme (roseata a pielii).

In general, persoanele cu predispozitie alergica vor lua la inceput doze mici de soc, iar in cazul in care apar iritatii pe piele, dificultati in respiratie, curgerea nasului sau a ochilor, administrarea acestei plante se va intrerupe. / Consumul produselor de tip alimentar trebuie sa fie ponderat si echilibrat in timp. / Administrarea socului se va face sub supraveghere medicala, in cazul persoanelor care iau laxative si diuretice de sinteza. / Copiilor sub 12 ani li se vor administra tratamente si produse pe baza de flori de soc, cu prudenta, in doze reduse de 2-4 ori, intrerupandu-se tratamentul daca apare una din simptomele sus-mentionate.

Stirea anterioara

Ziua Cărţii şi Ziua Bibliotecarului, sărbătorite la Biblioteca Botoşani

Stirea Urmatoare

Sancțiuni de peste 6.000 de lei în urma unor controale ale Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.