Trimite stirea ta !
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Medicii de familie vor putea trece, în premieră, la practica individuală

Medicii de familie vor putea trece, în premieră, la practica individuală

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : Sanatate

Guvernul a aprobat un proiect de lege privind modificarea şi completare unor acte legislative în vigoare, prin care se intenţionează soluţionarea mai multor probleme cu care se confruntă asistenţa medicală primară (AMP). După adoptarea proiectului în Parlament, rolul medicilor de familie în sistemul de sănătate va spori esenţial, transmite IPN.

Astfel, prin modificările propuse în Legea ocrotirii sănătăţii, sunt definite mai clar prevederile ce se referă la prestatorii de servicii medicale, fondarea şi activitatea acestora, cu accent pe prestatorii de AMP.

Pentru asigurarea accesului la servicii medicale calitative şi nu departe de localităţi se propune acordarea în comodat de către autorităţile publice locale, la cerere, prestatorilor de asistenţă medicală primară în contextul exercitării profesiunii de medic, spaţii necesare în incinta instituţiilor medico-sanitare publice sau a altor spaţii care corespund cerinţelor, pentru cabinetele de medicină de familie. Bunurile pentru activitate, de asemenea, vor putea fi oferite în comodat.

O modificare şi completare la articolul 8 al Legii ocrotirii sănătăţii concretizează modalităţile exercitării profesiunii de medic. Una din acestea este activitatea independentă. Posibilitatea activităţii independente este deja prevăzută în legislaţie, dar nefiind definit clar mecanismul de realizare, medicii nu îşi puteau exercita independent profesiunea.

Un alt element, ce va elimina abordarea diferenţiată a lucrătorilor medicali ce activează în zona rurală, este propus prin modificările la articolul 11. Astfel, toţi absolvenţii studiilor postuniversitare de rezidenţiat şi ai învăţământului mediu medical şi farmaceutic, care acceptă activitatea în localităţile rurale, indiferent de statutul juridic al instituţiei în care se angajează (este instituţie sau cabinet al medicului de familie care desfăşoară activitate independentă) vor beneficia de aceleaşi indemnizaţie în sumă de 45mii lei).

Prin alte modificări şi completări se prevede obligativitatea activării timp de cel puţin 3 ani după rezidenţiat conform repartizării Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, pentru absolvenţii studiilor medicale şi farmaceutice cu studii finanţate de la bugetul de stat.

Noile reglementări prevăd, de asemenea, internarea pacienţilor în spitale prin intermediul medicului de familie, cu excepţia internărilor urgente.

În proiect sunt propuse reglementări noi, care se vor regăsi pentru prima data într-un act legislativ. Ele vizează practica medicului de familie, cabinetul de medicină de familie, formele de organizare ale cabinetului. De exemplu, asistenţa medicală primară este definită drept asistenţa medicală universal accesibilă, orientată spre satisfacerea necesităţilor esenţiale de sănătate ale individului, familiei şi comunităţii.

Prin modificările şi completările la Codul fiscal se preconizează impozitarea medicilor de familie care desfăşoară activitate independentă analogic contribuabililor care desfăşoară activitate profesională în domeniul juridic.

Premierul Pavel Filip a menţionat că asupra acestui proiect de lege s-a lucrat foarte mult.
„Modelul pe care îl propunem ce referă la activitatea independentă a medicilor de familie şi este unul bazat pe competitivitate. El va permite prestarea unor servii medicale calitative populaţiei pentru că oamenii vor putea alege, dar vor spori şi veniturile medicilor de familie”, a spus în context prim-ministrul. El a menţionând că în Moldova circa 80 la sută din serviciile medicale sunt acordate prin asistenţa medicală primară. Sursa: adevarul.ro


ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

Sanatate: Alte articole din Botosani