Excesul de antibiotice ne face vulnerabili și în fața gripei

Excesul de antibiotice ne face vulnerabili și în fața gripei

Mecanismele naturale de aparare impotriva gripei care sunt active la nivelul plamanilor au devenit mai fragile intr-un studiu realizat de cercetatorii britanici pe soarecii de laborator. Cercetarea a fost realizata de Institutul Francis Crick.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca genele antivirale care exista in mucoasa plamanilor sunt mentinute active prin semnalele primite de la flora intestinala sanatoasa si alcatuiesc astfel prima linie de aparare impotriva gripei. Oamenii de stiinta au descoperit ca celulele mucoasei pulmonare sunt mai importante decat celulele sistemului imunitar in ceea ce priveste rezistenta in fata gripei, in stadiile initiale ale infectiei.

„Ele sunt singurul loc in care virusul se poate multiplica, de aceea reprezinta principalul camp de batalie in lupta contra gripei. Flora intestinala transmite un semnal ce mentine in alerta celulele din mucoasa care captuseste plamanii, prevenindu-se astfel multiplicarea rapida a virusului“, au subliniat cercetatorii.

Doar o treime dintre soarecii de laborator au supravietuit dupa ce li s-au administrat antibiotice si apoi au fost infectati cu virusul gripal. Prin comparatie, 80% din rozatoarele care nu au primit antibiotice inainte de a fi infectati au supravietuit. La doua zile dupa infectare, soarecii care au primit antibiotice prezentau o cantitate de cinci ori mai mare de virusuri in plamani, se arata in studiul publicat in Cell Reports.

Ca urmare, raspunsul imunitar a fost mai intens si mai daunator conducand la manifestarea unui numar mai mare de simptome severe. „Pe langa faptul ca utilizarea inadecvata a antibioticelor favorizeaza rezistenta la acestea si distruge flora bacteriana utila, vulnerabilitatea in fata virusurilor creste. Acest lucru ar putea fi relevant nu doar in cazul oamenilor ci si al animalelor, numeroase ferme la nivel mondial obisnuind sa utilizeze antibiotice in scop profilactic“, a atras atentia doctor Andreas Wack, conducatorul studiului.

Stirea anterioara

Patru seri memorabile de muzică la Memorialul Ipotești

Stirea Urmatoare

WhatsApp introduce o nouă funcție. La ce va folosi Hidden Group

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.