De ce ne dor articulaţiile? Care sunt cele mai frecvente cauze

De ce ne dor articulaţiile? Care sunt cele mai frecvente cauze

Încheieturile, fie de la mâini, fie de la picioare, sunt unele dintre cele mai importante componente ale corpului, deoarece facilitează mişcările şi deplasarea. Astfel, apariţia senzaţiei de durere duce la îngreunarea activităţilor zilnice!

Cauzele apariţiei durerii pot fi diverse, pornind de la traumatisme, infecţii sau inflamaţii. Durerea poate să se manifeste precum o senzaţie de arsură sau ca un junghi ascuţit, în una sau mai multe articulaţii, şi să fie însoţită de umflarea zonei şi înroşirea ei. Alte simptome care pot însoţi durerea sunt oboseala, febra şi pierderea în greutate.

Dureri cauzate de artrită
Sunt responsabile de majoritatea durerilor articulare, provocând inflamaţii la nivelul încheieturilor. Există peste 100 de forme de artrită, însă cel mai des întâlnite sunt:

Osteoartrita. Apare în urma subţierii cartilajului de la încheieturile mâinilor, genunchilor sau şoldurilor, în urma calcifierii în timp. Deoarece cartilajul are rolul de a absorbi şocul mişcărilor şi este ca o pernuţă pentru oase, diminuarea stratului de cartilaj duce la apariţia durerii în timpul mişcărilor.
Guta. Este un tip de artrită inflamatorie care se manifestă la persoanele care au un nivel crescut al acidului uric în sânge. Pe măsură ce nivelul creşte, se formează cristale care se ataşează de articulaţii, cum ar fi cele de la degetele mari, glezne sau genunchi. Durerea este prezentă sub forma unei arsuri, zona este roşie, umflată şi mai caldă faţă de restul corpului.
Artrita reumatoidă. Este o afecţiune autoimună care afectează în special încheieturile. Sistemul imunitar este dezechilibrat şi începe să atace zona articulaţiilor, ceea ce duce la inflamaţia ţesuturilor. Primele afectate sunt încheieturile degetelor de la mâini şi de la picioare, pentru ca mai apoi afecţiunea să se răspândească la încheieturile mâinilor, umerilor şi şoldurilor.
Artrita septică. Apare în urma unei infecţii cu o bacterie sau cu o ciupercă, aşa cum este Candida, care circulă prin sânge şi se ataşează de ţesuturi. Artrita septică se manifestă doar la una dintre articulaţii, de obicei genunchiul, glezna sau încheietura mâinii, iar printre simptome se numără durerea, umflarea, pierderea mobilităţii şi febra.
Pseudoguta. Se manifestă prin durerile de articulaţii, ca urmare a depunerii de cristale de calciu pe ţesuturile încheieturilor. Durerile sunt puternice, apar brusc şi sunt însoţite de o senzaţie de căldură.

Cauze neinflamatorii
Pe lângă afecţiunile apărute în urma proceselor inflamatorii, durerile articulare pot avea şi alte cauze, cum ar fi:

Fibromalgia. Este o afecţiune apărută în urma funcţionarii deficitare a sistemului nervos şi de o hipersensibilitate a terminaţiilor nervoase. Afecţiunea se manifestă prin durere cronică care migrează în diferite zone ale corpului, inclusiv la articulaţii.
Hemartroza. Indică o hemoragie în cavitatea articulară, care are loc în urma unui traumatism, a unei complicaţii post chirurgicale, a unei tulburări de coagulare a sângelui, cum este hemofilia, sau în urma dezvoltării unei tumori, cum este hemangiomul sinovial.
Depresia. Poate părea suprinzător, dar unul dintre simptomele depresiei sunt durerile articulare

Cum se diagnostichează
Durerile articulare însoţite de febră, pierdere inexplicabilă în greutate, senzaţia de căldură şi umflarea încheieturilor impune solicitarea consultului medical. Pentru stabilirea diagnosticului este necesar un consult fizic, însoţit de analize de sânge şi imagistică medicală, cum ar fi radiografii, CT şi RMN.

Stirea anterioara

Zi cu ghinion pentru proprietarul unei ferme din județ. Un incendiu puternic a cuprins adăpostul de animale și două autoturisme - FOTO

Stirea Urmatoare

Doi bărbați au fost reținuți de polițiști după ce s-au bătut pentru o bucată de pământ

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.