De ce este important zincul în organism? Tu consumi aceste alimente?

De ce este important zincul în organism? Tu consumi aceste alimente?

Oligoelement necesar în numeroase funcţii ale organismului, zincul joacă un rol important în imunitate, ajută la tratarea acneei, are acţiune antioxidantă, iar beneficiile nu se opresc aici.

Corpul uman conţine 2-3 g de zinc distribui în tot organismul. Este un mineral indispensabil organismului: participă la sinteza acizilor nucleici ARN şi ADN, este esenţial pentru creştere şi dezvoltare. Este necesar în numeroase reacţii enzimatice şi joacă un rol important în metabolismul proteinelor, glucidelor şi lipidelor. Zincul este necesar pentru simţuri precum gustul şi mirosul, contribuie la menţinerea bunei stări a pielii şi părului, acţionează asupra reproducerii şi sexualităţii. De asemenea, susţine producţia prostaglandinelor, substanţe implicate în numeroase procese (contracţia uterului, acţionează asupra bronhiilor, rinichilor) şi care au acţiune antiinflamatoare. La vârstnici, nivelul scăzut de zinc este asociat cu procesul inflamator cronic.

Necesarul zilnic de zinc la femei este de 12 mg, iar la bărbaţi de 14 mg.

Susţine imunitatea
Zincul este implicat în apărarea antiinfecţioasă a organismului, participând la producţia de anticorpi şi globule albe, scuturi naturale care ne feresc de boli. Un studiu recent a arătat că mărirea necesarului de zinc poate reduce la jumătate durata unei răceli. Luat la debutul unei viroze, zincul poate scădea şi severitatea acesteia.

Tratează acneea
Beneficiile zincului în tratarea acneei sunt dovedite. Suplimentarea acestui mineral ajută controlul de sebuum, scade inflamaţia, favorizează cicatrizarea şi reduce leziunile acneice. În general, o cură cu zinc contra acneei durează 3 luni, tratamentul fiind personalizat.

Nivelul de zinc din corp poate fi scăzut de medicamentele anticonvulsiviante, de anticoncepţionalele orale, de terapia hormonală, de antiacide şi de unele diuretice.

Carenţa de zinc se manifestă prin infecţii frecvente, răni care se vindecă greu, retard de creştere, tulburări ale mirosului şi gustului, scăderea fertilităţii masculine, dermatită, diaree, uscăciunea pielii, acnee, unghii casante, apatie şi iritabilitate.

Cele mai bune surse
Printre sursele generoase de zinc se numără următoarele alimente (100 g): stridii (16 mg), ficat de vită sau de porc (9 mg), germeni de grâu (7 mg), pâine integrală (5 mg), vită, gălbenuş (4 mg), soia (3 mg), fasole şi linte (2-2,5 mg). Sursa: stiridinsanatate.com
 

Stirea anterioara

Adela Popescu, dezvăluiri despre cel de-al treilea copil. Ce va avea: fetiţă sau băieţel?

Stirea Urmatoare

Peste 6.000 de pachete de țigări de contrabandă, descoperite de polițiștii de frontieră botoșăneni

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.