De ce apar cearcănele și cum putem scăpa de ele?

De ce apar cearcănele și cum putem scăpa de ele?

Cearcanele pot fi puse pe seama oboselii, dar pot trada si o suferinta a organismului. Dermatologul Viviana Iordache spune pentru Gandul ce boli pot ascunde si care este tratamentul la care putem apela.

„Cearcanele sunt o problema cosmetica importanta, pentru ca ne pot afecta la orice varsta si ne dau un aspect obosit, uneori chiar trist. Din experienta mea exista mai multe tipuri de "cearcane", unele chiar gresit considerate asa, iar aparitia lor are cauze si tratamente diferite”, spune dermatologul Viviana Iordache pentru Gandul.

1. Cearcane de conformatie sau genetice.
„O parte dintre noi ne nastem cu o orbita mai mare si cu un muschi orbicular subtire.

Daca si pielea din jurul ochilor este subtire sau foarte alba, acest tip de cearcane se vede devreme, uneori din copilarie. Aspectul de oboseala creste odata cu varsta, pentru ca se resoarbe din grasime, iar muschii orbiculari si pielea se lasa”, precizeza Viviana Iordache pentru Gandul.

2. Cearcanele de culoare.
„Culoarea usor vinetie a pleoapelor, care initial apare la oboseala sau cand suntem bolnavi, devine in timp permanenta si se inchide la culoare. Se vad mai devreme la cei cu piele transparenta -alba si subtire- dar se datoreaza unor probleme de circulatie locala. Vasele mai fragile pierd hemoglobina in tesut. Aceasta se oxideaza in hemosiderina care da culoarea maro si se vede prin transparenta pielii. Intensitatea culorii creste la cei care nu beau destule lichide, care nu consuma fructe si legume proaspete, care fumeaza mult si care stau in aburi sau temperaturi extreme”, mai spune dermatologul Viviana Iordache pentru Gandul.

3. Pungi sub ochi.
„Sunt impropriu denumite cearcane. Acestea sunt date de acumularea de limfa in pleoapa inferioara. Acestea apar si dispar la inceput, apoi devin cronice, fibroase si nu mai dispar. Sunt cele mai inestetice, cel mai greu de tratat si cele care pot avea cele mai multe cauze medicale. Pot ascunde boli renale, alergice, tiroidiene, circulatorii, dar si sinuzite, rinite, deviatii de sept etc. Alteori se pot agrava din cauza acelorlasi factori ca cearcanele de culoare sau genetic putem avea pe zona o circulatie limfatica lenesa sau insuficienta”, spune dermatologul Viviana Iordache pentru Gandul.

Pentru tratamentul sau estomparea cearcanelor, consultul dermatologic este esential. „Avem nevoie de un dermatolog cu experienta mare in tratamentul cercanelor si care dispune de toate mijloacele de tratament, deoarece este o zona delicata, cu risc. Oricum o luam, reprezinta o problema cronica pentru care primul tratament nu este niciodata si ultimul.

In cadrul consultului, medicul stabileste tipul cearcanelor: (cercane de conformatie, de culoare, pungi sub ochi sau cearcane mixte - combinatii ale celor dinainte). Schema de tratament se hotaraste dupa cauza aparitiei cearcanelor, tipul lor, dar si dupa modul de viata si bugetul pacientului:

1. Cearcanele de conformatie se umplu cu acid hialuronic.
Vom avea rezultate mai bune cu cantitati mai mici, deci riscuri si costuri mai mici. Trebuie sa alegem cu atentie acidul hialuronic, care trebuie sa fie moale, usor de modelat si  sa nu faca compresie. Este mai scump decat cel folosit la riduri, dar rezultatele se mentin, initial cam doi  ani, apoi timpul de efect creste. Insist pentru experienta medicului si calitatea acidului. Recomandarea mea este sa nu apelati la solutii "definitive," caci efectele adverse sunt frecvente. Siliconul, alte substante sintetice, chiar grasimea proprie, pot migra sau pot sa fie plasate gresit. Putem avea noroc, dar oricum trecerea timpului ne modifica trasaturile, fata coboara, muschiul se lasa, iar grasimea se resoarbe, ca si osul.

2. Cearcanele de culoare se trateaza cu un laser special, Dye, cu radiofrecventa ablativa si cu creme dermatocosmetice.
Alte tratamente ca peelingurile sau injectarile nu dau rezultate. Si aceste tratamente se vor repeta la cativa ani.

3. Cearcanele mixte sau „gavanele” vinetii.
Se trateaza intai culoarea, apoi se umplu. Daca nu putem face ambele tratamente, alegem umplerea. Acidul hialuronic reflecta lumina si atunci imbunatateste si culoarea.

4. Pungile sub ochi pot fi de doua feluri:
- instabile: „ma umflu in anumite zile", "ieri eram mai rau", etc ne indeamna la prudenta. Incercam drenaje limfatice prin mezoterapie fara ac, tratarea cauzelor, eventual camuflarea lor cu acid hialuronic si cresterea fermitatii pielii prin radiofrecventa ablativa. Cu acid hialuronic incercam sa facem un suport si pentru regiunea de sub ochi si obraz, care sa nu permita cearcanelor sa se mai reverse.

- stabile 6 luni. Se corecteaza chirurgical cu ajutorul medicului plastician. In cazul in care pacientul nu vrea chirurgie sau daca, de fapt, este o lipsa in etajul mediu -nu avem pometi sau nu avem grasime in pometi- apelam tot la acidul hialuronic. Uneori chiar trebuie sa combinam procedurile”, subliniaza dermatologul pentru Gandul.

Tratamentul cearcanelor nu este unul simplu, dar cu incredere si rabdare putem obtine rezultatele dorite pentru multi ani. sursa: sanatate.bzi.ro

Stirea anterioara

A început să-şi renoveze casa, dar, când a dărâmat un perete, a descoperit grozăvia! - FOTO

Stirea Urmatoare

Sancțiuni de peste 6.000 de lei în urma unor controale ale Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.