Cum alegem uleiul pentru gătit? Care este cel mai sănătos tip de ulei de pe piață?

Cum alegem uleiul pentru gătit? Care este cel mai sănătos tip de ulei de pe piață?

Contrar parerilor formate in ultima perioada in randul celor care vor un stil de viata sanatos, nu toate grasimile sunt daunatoare sanatatii. Multe grasimi sunt de fapt necesare pentru pastrarea unei functionari optime a sistemului cardiovascular, a sistemului nervos si multe altele. Datorita asaltului de informatii contradictorii referitoare la natura uleiurilor, poate fi dificil pentru multe persoane sa adreseze aceasta problema in mod corect, in detrimentul sanatatii lor.

Pentru a incerca sa simplificam acest subiect, am adunat cateva informatii despre tipurile de ulei de pe piata si impactul lor negativ sau pozitiv asupra sanatatii.

Uleiul de cocos
Probabil cel mai putin folosit ulei de pe piata, care este de asemenea si unul dintre cele versatile uleiuri. Este plin de nutrienti, continand cea mai mare cantitate de acizi grasi cu lant mediu (MCFA), care ajuta la o digestie si o asimilare corecta a grasimilor, si duce de asemenea la o crestere a nivelului de energie.

Uleiul de cocos este de asemenea bogat in antioxidanti. Studiile facute asupra acestui ulei arata ca ajuta la mentinerea unui creier sanatos, creste imunitatea si intareste functia tiroidei.

Deoarece scoate fum la o temperatura destul de mare si rezista destul de mult inainte de a se strica, acest ulei este foarte bun atat pentru gatit cat si pentru a fi consumat crud. Multe persoane consuma acest tip de ulei deoarece are proprietati antibacteriale, antifungice si antivirale, datorita continutului mare de acid lauric, care este benefic pentru organism. Acest ulei aduce si un aport rapid de energie prin proprietatea sa de a penetra rapid celulele.

Dezavantajul acestui ulei este reprezentat de faptul ca are un continut foarte mare de grasimi saturate (92%) care pot fi daunatoare sanatatii.

Uleiul de palmier rosu
Acest ulei are o durata mare de viata si este bogat in vitamina E si A. Similar uleiului de cocos, acest ulei scoate fum la o temperatura ridicata, nu necesita hidrogenare pentru a ramane stabil, si nu contine acizi trans. Aceste proprietati fac ca acest ulei sa fie perfect pentru gatit sau copt.

Uleiul de palmier rosu este singurul ulei care contine atat de multa vitamina E. De asemenea, acesta contine de 13 ori mai multa vitamina A decat morcovii, fapt care face din acest ulei o foarte importanta sursa de vitamina A.

Uleiul de avocado
Acest ulei este in general subestimat dar incepe sa devina popular ca un luptator impotriva radicalilor liberi si un protector al mitocondriilor. Bogat in fitonutrienti (antioxidanti), acest ulei nu se oxideaza usor, fapt ce il face preferabil fata de uleiurule de: floarea soarelui, canola, soia, porumb, alune si sofranas.

Antioxidantii continuti in acest ulei au abilitatea unica de a penetra mitocondriile si de a le proteja de oxidare. Multe fructe si legume care sunt bogate in antioxidanti nu au aceasta abilitate, cel putin nu pana la acest nivel. Uleiul de avocado este o unealta puternica impotriva bolilor de inima si a imbatranirii.

Uleiul de măsline
Aproape toata lumea cunoaste proprietatile benefice pentru sanatate ale acestui ulei, deoarece este cel mai popular si promovat ulei sanatos de pe piata. Atunci cand este proaspat si autentic, uleiul extra-virgin de masline este intradevar atat de sanatos pe cat este promovat, ba chiar mai mult de atat, mai ales cand este consumat alaturi de alte uleiuri sanatoase cum este cel de avocado.

Acest ulei provenit din zonele mediteraneene, este bogat in grasimi monosaturate si lipoproteine de inalta densitate (HDL), care reduc nivelul de colesterol din sange. Continutul de vitamine, nutrienti si antoxidanti fac ca acest ulei sa protejeze inima, sa ajute digestia, sa ajute la calmarea gastritelor si a ulcerului, etc.

Uleiul de susan
Foarte popular in bucataria asiatica, acest ulei are o aroma puternica care il face sa fie preferat pentru multe preparate. In acelasi timp, uleiul de susan este benefic pentru sanatate deoarece s-a demonstrat ca ajuta la scaderea tensiunii arteriale si reduce riscul de boli cardiace. Acest ulei este de asemnea bogat in fier, calciu, si magneziu.

Bogat de asemenea in grasimi polinesaturate, contribuie la absorbtia corecta a grasimilor, acuitate cognitiva, piele sanatoasa, risc scazut de boli cardiace, dinti si oase sanatoase, etc.

Lista cu alte uleiuri benefice pentru sanatate poate continua cu uleiul de migdale, uleiul din seminte de dovleac, uleiul din seminte de struguri, etc. Sursa: realitatea.net

Stirea anterioara

Declarația uluitoare a Cristinei Bălan la două zile după ce a câștigat Vocea României: „Sunt o mare mincinoasă”

Stirea Urmatoare

Sancțiuni de peste 6.000 de lei în urma unor controale ale Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.