Trimite stirea ta !
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Ce simptome are scarlatina, o boală infecto-contagioasă acută

Ce simptome are scarlatina, o boală infecto-contagioasă acută

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : Sanatate

Scarlatina este o boală infecto-contagioasă acută, dată de diferite tulpini toxigenice de Streptococ B hemolitic de grup A (SBHGA), mai rar C sau G. Iată care sunt simptomele!

Streptococul B hemolitic este o bacterie Gram pozitivă, cu structură complexă. Componentele structurale ale streptococilor de grup, A, C, G, şi diferitele substanţe eliberate de aceştia sunt răspunzătore de mecanismul de apariţie al bolii.

Potrivit descopera.ro, perioada de incubaţie este de 1-4 zile.

„Debutul bolii este brusc, cu febră, frisoane, angină faringiană (durere de gât), adenopatii latero-cervicale bilaterale, dureroase la palpare, cefalee, mialgii, dureri abdominale, greaţă sau vărsături. Erupţia caracteristică, numită şi exantem, apare la aproximativ 12-48 de ore de la apariţia febrei, într-un singur puseu. Iniţial, apare la nivelul gâtului şi se extinde spre torace şi extremităţi - la nivelul plicilor de flexiune. Este micropapuloeritematoasă, aspră, nepruriginoasă”, spune medicul pediatru Cătălina Crintea.

La inspecţia cavităţii bucale se observă mucoasa faringiană de culoare roşu aprins, amigdale hiperemice, hipertrofice cu depozite purulente. Mucoasa palatină este edematiată, hiperemică. Ciclul linugal este obligatoriu şi se caracterizează în prima zi prin depozite albicioase ce se detaşază uşor, se mai numeşte şi limbă de porţelan.

Convalescenţa începe după terminarea ciclului lingual și durează 2-3 săptămâni, perioadă în care pot apărea complicaţiile.


ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

Sanatate: Alte articole din Botosani