Ce analize trebuie să faci la început de an

Ce analize trebuie să faci la început de an

Nu de puţine ori se întâmplă ca unele boli aflate pe un loc fruntaş în ceea ce priveşte frecvenţa şi rata de mortalitate să se manifeste abia într-un stadiu avansat, atunci când riscul de complicaţii este crescut, iar şansele de vindecare sunt semnificativ reduse. Singura cale de a evita astfel de probleme este să ne prezentăm periodic la medic pentru a face analizele medicale.

Printre afecţiunile silenţioase, pe care le depistăm în faze incipiente doar întâmplător, la investigaţii de rutină, se numără bolile de inimă, hepatitele virale cronice B şi C, diabetul, precum şi unele tipuri de cancer.

„Majoritatea analizelor şi controalelor medicale se recomandă să fie repetate la şase luni sau la un an. Acest lucru se stabileşte în funcţie de starea de sănătate a fiecărui pacient în parte – dacă există o boală deja instalată – şi de factorii de risc, precum vârsta înaintată, fumatul sau consumul excesiv de alcool“, spune medicul de familie Radu Leon George, de la clinica Leomedica din Bucureşti.

Testarea sângelui, o dată pe an

Chiar şi atunci când nu prezentăm semne ale unei boli, trebuie să facem, cel puţin anual, un set de investigaţii medicale de bază, printre care se numără şi măsurarea tesiunii arteriale şi analiza sângelui.

Aceasta trebuie să includă probele hepatice, viteza sângelui, nivelul glicemiei, al colesterolului, cel al calciulului, nivelul de electroliţi (sodiul şi potasiul), proteina C reactivă (un indicator pentru inflamaţii, ale cărui niveluri crescute - peste 3 mg/l - pot duce cu gândul la diabet, afecţiuni cardiovasculare sau la maladia Alzheimer), funcţia tiroidiană şi markerii pentru hepatitele B şi C.

De asemenea, cu aceeaşi periodicitate trebuie făcut testul de urină. Cu ajutorul lui pot fi depistate disfuncţiile renale, problemele urologice, diabetul, hepatita sau infecţiile prezente în organism.

„Dacă unele dintre aceste analize nu se încadrează în limite normale, se recomandă şi markerii virali sau alte tipuri de investigaţii mai performante precum imagistica prin rezonanţă magnetică (IRM) sau scintigrafia (n. r. – investigaţie care permite diagnosticul anumitor afecţiuni organice prin introducerea unei substanţe radioactive). În cazul hepatitelor, analizele de laborator precum transaminazele, TGO, TGP, asociate cu alte analize de laborator sunt utile în stabilirea unui diagnostic prezumtiv“, mai spune Radu Leon George. Integral pe adevarul.ro

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Pentru al doilea an consecutiv luptătorii U20 de la Liceul Sportiv Botoșani sunt lideri incontestabili la nivel național

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.